Terapie prin zâmbet, pentru cei mici

ORADEA – La Spitalul de Copii se întâmplă şi lucruri bune. Feţele copiilor au fost luminate joi de zâmbete, când un clovn a intrat pe uşile saloanelor, dăruindu-le animăluţe, flori, săbii sau alte minunăţii făcute din baloane chiar sub ochii lor.

Biró Erzsébet şi Erös Zsuzsa, sau clovnii Bözsi şi Zsuzsi, vizitează o dată pe săptămână copiii de la secţiile de chirurgie, interne şi ambulatoriu, pentru a le aduce un zâmbet pe buze şi pentru a-i ajuta să treacă mai repede peste bolile de care suferă. „Ideea mi-a venit în urmă cu mai multă vreme, când am văzut în spital un american care modela baloane şi mi-am dorit să fac şi eu asta. Mai ales că nouă ne e mai uşor, deoarece vorbim şi româna şi maghiara şi putem astfel comunica mai bine cu copiii. Facem asta de aproape un an”, relatează Erzsébet, învăţătoare în devenire. Zsuzsa, în schimb, a avut de-a face mai mult cu copiii, fiind educatoare. „Zsuzsi a fost educatoarea fiului meu, şi aşa ne-am cunoscut. Am întrebat-o dacă nu ar vrea să vină cu mine pe la spitale, să înveselim copiii, şi a acceptat”, continuă Erzsébet. „Mi s-a părut o idee bună, şi de atunci venim împreună săptămânal. Suntem invitate de multe ori şi la şcoli sau la grădiniţe, ori de câte ori avem un pic de timp liber”, spune Zsuzsa. „Am învăţat cum să facem figurine din baloane, dintr-o carte. Ne-am făcut costume, am lucrat mult la ele. Şi de fiecare dată când venim, ne machiem, dar trebuie să avem grijă să nu fie prea strident, să nu speriem copiii”, relatează Erzsébet.

Din plăcere
„Interpretele” sunt bine primite nu numai de copii, ci şi de asistente şi părinţi. „Am rămas plăcut surprinsă. Fetiţa mea, Patricia, are 1 an şi 8 luni. E cam mică ea, ce-i drept, dar e un lucru binevenit spectacolul acesta”, afirmă Sziladi Nicoleta, mama unei paciente. Asistentele primesc clovnii veseli cu drag, conducându-i pe coridoare şi bucurându-se de zâmbetele pacienţilor. „Îi ajută pe copii, mai uită şi ei de stres, de durere. E o idee bună, chiar şi părinţii se bucură”, opinează Maria Urdea, asistentă.

„Părinţii sunt îngrijoraţi deseori şi îi mai ajută şi pe ei. Când văd cum se bucură copiii, sunt şi ei mulţumiţi. Iar pe cei care nu vor să ne primească îi lăsăm în pace. Nu putem să-i obligăm”, explică Erzsébet. „Am venit aici şi cu americanii aceia. Şi ei fac cam acelaşi lucru. Atâta că ei îl fac în numele religiei, iar noi îl facem pentru că suntem mame şi ne plac copiii. Dar la urma urmei, avem acelaşi scop. O dată am dat peste o fetiţă care se simţea foarte rău. Se vedea pe ea că nu aveam cum s-o ajutăm. Aşa că am spus o rugăciune”, continuă ea.

Ca să poată continua aceste acţiuni fără probleme şi ca să aibă sprijin financiar, Erzsébet şi Zsuzsa vor să facă o asociaţie. „Am făcut demersurile necesare şi în curând vom primi un cont bancar, prin care ne vor putea sprijini cei ce doresc”, ne-a asigurat Zsuzsa.

Monica Mateiu


 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !