Termen limită declarația unică, 16 iulie

De Dan Birta
2Comentarii
Termen limită declarația unică, 16 iulie
Scadenţa depunerii declaraţiei unice este 16 iulie. Doar anul acesta, declaraţia mai poate fi depusă în format hârtie.

Persoanele fizice care erau obişnuite să depună declaraţia 220 până în 25 mai, mai au mai puţin de o lună pentru a-şi declara veniturile pe anul trecut. Acestea vor fi declarate prin intermediul „Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”. Declaraţia înlocuieşte șapte formulare fiscale (200, 201, 220, 221, 600, 604 și 605) și va fi folosită pentru taxarea veniturilor independente, inclusiv ale PFA-urilor, din investiții și dividende, chirii, pariuri sau din activități agricole.

Pentru anul acesta termenul depunerii declaraţiei este 16 iulie, urmând ca începând de anul viitor scadenţa să fie pe 15 martie.

Declaraţia se depune împreună cu anexele completate prin mijloace electronice de transmitere la distanţă respectiv prin „Spaţiul Privat Virtual” (SPV) sau pe site-ul e-guvernare.ro, cu certificat digital calificat.

Doar anul acesta, declaraţia unică se mai poate pune şi în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Scadenţa declarației unice

Mai este mai puțin de o lună până la scadența depunerii declarației unice. În mod normal aceasta trebuie depusă până la data de 15 iulie, dar când termenul scadent pică într-o zi nelucrătoare, se decalează pentru prima zi lucrătoare de după ziua liberă.
Declaraţia unică trebuie depusă de către persoanele fizice care au realizat venituri în ţară sau în străinătate în cursul anului 2017, precum şi de către cele care au obligaţia declarării venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale şi, după caz, a declarării contribuţiilor sociale datorate în anul fiscal 2018.

Declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri, dar optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Declaraţia se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal şi al celor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală şi care nu au avut până la acea dată obligaţia depunerii declaraţiei unice.

Ce se declară?

În declaraţia unică se declară veniturile obţinute în anul 2017 şi impozitul pe venitul estimat şi contribuţiile sociale obligatorii datorate în anul 2018.

Corectarea declaraţiei unice se poate face de contribubil din proprie iniţiativă ori de câte ori informaţiile actuale nu corespund celor din declaraţia depusă anterior, prin depunerea unei declaraţii rectificative în condiţiile prevăzute de Codul de procedură fiscală. Declaraţia rectificativă se completează înscriindu-se toate datele şi informaţiile prevăzute în capitolul supus rectificării, inclusiv cele care nu diferă de declaraţia iniţială.

Unde se depune?

Declaraţia unică se depune la organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa de domiciliu, potrivit legii, sau adresa unde acesta locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice cu domiciliul în România.
Declaraţia se depune împreună cu anexele completate prin mijloace electronice de transmitere la distanţă respectiv prin „Spaţiul Privat Virtual” (SPV) disponibil pe www.anaf.ro sau pe site-ul www.e-guvernare.ro, cu certificat digital calificat.

Doar anul acesta, declaraţia unică se mai poate pune şi în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor