Termen prelungit la agricultura eco

De Simona Albinaru
Termen prelungit la agricultura eco
Cererile de cererile pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură eco se pot depune până pe 29 noiembrie.

Perioada de depunere a cererile de solicitare a ajutorului specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică pentru anul 2013 s-a prelungit, până la 29 noiembrie. De asemenea, s-a mai stabilit ca documentul justificativ respectiv certificatului de conformitate/master certificatului/certificatului de confirmare a conversiei sa poata fi emis de autoritatile competente pana la 15 noiembrie 2013.

Conform statisticilor la APIA Centrul Judeţean Bihor au fost depuse până în prezent doar şase cerei în timp ce iar în anul 2012 s-au depus 112.

Ajutorul se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră care sunt înregistrate în perioada de conversie, de trecere de la agricultura convenţională la agricultura ecologică.

Pot beneficia de ajutorul specific persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau familiale constituite conform O.U.G. nr. 44/2008 sau persoanele juridice care sunt înregistrate în fiecare an pentru care solicită ajutorul specific, în sistemul de agricultură ecologică, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – MADR, prin direcţiile agricole de dezvoltare rurală judeţene – DADR. Aceştia trebuie să deţină un contract încheiat cu un organism de inspecţie şi certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene /aprobat de către MADR şi un document justificativ / certificat de conformitate / master certificat / certificat de confirmare a conversiei, în care se menţionează statutul exploataţiei în conversie (anul 1 / anul 2 / anul 3), cultura, suprafaţa, numărul de animale, numărul de familii de albine, emis de organismul de inspecţie şi certificare cu care a încheiat contractul. Aceştia trebuie de asemenea să menţină sistemul de agricultură ecologică pe o perioadă de 5 ani.

Modificări

Termenul de depunere al acestor cereri a fost iniţial 1 septembrie – 15 octombrie 2013.

Întrucât termenul de înscriere a operatorilor în sistemul de agricultură ecologică, conform Ordinului nr. 219/2007 pentru aprobarea regulilor privind înregistrarea operatorilor în agricultura ecologică, cu modificările și completările ulterioare, s-a prelungit de la 1 iunie la 31 august, majoritatea potențialilor beneficiari ai ajutorului specific conform HG 759/2010, nu au putut prezenta la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, unul din documentele de eligibilitate, respectiv documentul justificativ (certificat de conformitate / master certificat / certificat de confirmare a conversiei).

Acest document justificativ se eliberează de către organismele de inspecție și certificare în urma efectuării verificărilor specifice domeniului agricură ecologică. Până la această dată verificările nu au putut să fie finalizate, din cauza prelungirii termenului de înregistrare a operatorilor în sistemul de agricultură ecologică.

Astfel, prin modificarea termenului de depunere a cererilor pentru ajutorul specific se va putea acorda timpul necesar finalizării verificărilor efectuate de către organismele de inspecție și certificare la operatorii din sistemul de agricultură ecologică și pentru eliberarea documentelor justificativ, respectiv certificatele de conformitate/master certificatele/certificatele de confirmare a conversie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !