Termen prelungit la montarea numerelor administrative

De Cristina Ghilea
Termen prelungit la montarea numerelor administrative
Pentru casele din Centrul Istoric, termenul s-a prelungit până la începutul anului viitor.

Avântul cu care a pornit administraţia locală proiectul identificării fiecărei construcţii din oraş prin numele administrative a scăzut simţitor. Cu ocazia celei mai recente întruniri a deliberativului local, în şedinţă extraordinară, executivul a pus pe ordinea de zi un proiect de hotărâre prin care se amână termenul până la care orădenii sunt obligaţi să se achite de această sarcină, anterior acesta era ultima zi din această lună.

„Consiliul Local al municipiului Oradea a aprobat în şedinţa de marţi, 11 iulie, câteva modificări și completări la Hotărârea nr. 62/26.01.2017, prin care s-a stabilit obligativitatea montării numerelor administrative pe toate imobilele orașului, acolo unde acestea nu există sau sunt deteriorate. Cea mai importantă modificare este prelungirea termenului pentru montarea numerelor administrative până la 30 septembrie 2017, pentru casele aflate în afara zonei centrale, blocurile de locuințe și pentru parcelele fără construcții”, informează Primăria, printr-un comunicat de presă.

Design

Numărul administrativ poate fi aplicat sub formă de plăcuță sau cifre și litere în relief, toate specificațiile fiind prevăzute în cuprinsul HCL. Astfel, în cazul caselor individuale, cuplate sau colective situate în afara Ansamblului Centrul Istoric Oradea, dimensiunile maxime ale plăcuței vor fi de 20×20 cm, iar amplasarea de regulă în dreapta intrării principale la o înălțime convenabilă: 1,8-2 metri de la nivelul trotuarului. În cazul blocurilor de locuințe, informaţia va fi afişată deasupra intrării principale, la fiecare scară iar în cazul parcelelor fără construcții, pe unul dintre stâlpii împrejmuirii de la frontul străzii.

Anul viitor

În ceea ce privește imobilele din centrul istoric, termenul a fost prelungit până la data de 1 februarie 2018. Modelul, dimensiunile literelor și a cifrelor independente, precum și materialul din care este confecționată plăcuța sunt descrise în Anexa nr. 2 a HCL, iar amplasarea se va face, de regulă, în dreapta intrării principale la o înălțime convenabilă de 1,8-2 metri de la nivelul trotuarului. În cazul apartamentelor, într-o casă colectivă, numărul apartamentului va fi menționat pe intrarea principală în apartament.

Contra!

Proiectul de hotărâre a trecut exclusiv cu voturile consilierilor locali liberali. Udemeriştii, prin vocea Melindei Kirei, au cerut amânarea materialului pentru o şedinţă ordinară iar PSD-iştii, prin Liviu Popa-Sabău, au cerut păstrarea termenului iniţial. Motivul lor este că urgentarea se justifică prin chiar motivul iniţial al demersului – mai buna orinetare în oraş a serviciilor de urgenţă, precum Pompierii sau Ambulanţa.

În numele Poliţiei Locale, directorul Cristian Beltechi a precizat că „Poliţia Locală nu are ca atribuţie principală inventarierea numerelor de pe case” şi că termenul iniţial nu poate fi asumat deoarece acţiunea de verificare trebuie făcută temeinic şi eficient.

Informări

Până la data de 30 august 2017, Poliția Locală va inventaria și va înștiința toți proprietarii imobilelor care nu au montat numărul administrativ, respectiv plăcuțele cu denumirea străzii, urmând să se aplice sancțiuni contravenționale, cu valori cuprinse între 100 de lei pentru apartamente și până la 400 de lei pentru clădirile colective, pentru cei care nu vor monta plăcuțele.

Plăcuțele cu numărul administrativ și respectiv cele cu denumirea străzii care nu sunt deteriorate și corespund din punct de vedere al dimensiunilor, formei și conținutului prevăzute la articolul 4 se mențin pe amplasament.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !