Termia, subiect de frecus in USL local

De Cristina Ghilea
Termia, subiect de frecus in USL local
Consilierii PSD, de regulă aliaţi de nădeje ai PNL în CL, cer insistent păstrarea în funcţiune a unui cazan din CET pe cărbune.

Schimb de replici neaşteptat, joi, în plenul penultimei şedinţe ordinare a Consiliului local dinainte de alegerile locale. Propunerea executivului de a pune în conservare cazanul 6 cu turbina 5 din CET, cel care are doar jumătate din durata de viaţă scursă, a ridicat obiecţii vehemente din partea PSD, care susţin menţinearea acestuia în folosinţă şi după pornirea noii centrale pe gaz. Dialogul purtat cu edilul a fost punctat şi de „pişcături” greu de digerat în contexul alianţei locale PNL-PSD.

Conservare vs. Funcţionare

Proiectul de hotărâre ajuns pe masa consilierilor locali este iniţiat de executiv dar inspirat dintr-unul propus de PSD. Modificarea operată de funcţionarii din primărie este una esenţială, însă. Social democraţii susţin foloasele menţinerii cazanului în stare de funcţionare şi propun dotarea acestuia astfel încât să devină conform pretenţiilor UE pe mediu. Executivul a pus pe masa consilierilor propunerea de menţiene a instalaţiilor în conservare şi punerea acestuia în folosinţă numai cu respectarea condiţiilor impuse de UE.

Replici peste masa ovală

„De 30 de zile grupul de consilieri PSD a promovat un material privind menţinerea în funcţiune pe cărbune a C6. Acum apare propunerea de conservare, cu care nu suntem de acord sub nicio formă. Noi cerem să ne menţinem pe piaţă cu energia termică produsă din cărbune”, a intervenit, la microfon, Pavel Mercea. Replica a primit-o de la edilul şef. „Diferenţele faţă de materialul propus de PSD sunt impuse de realitate. Degeaba adoptăm HCL pentru menţinerea în funcţiune a cazanului pe cărbune pentru că centrala nouă va asigura întregul necesar de termie şi se mai pune şi problema de legalitate. Din 2013 nu mai pot funcţiona decât respectând condiţiile de mediu ori asta nu se poate fără investiţii masive”, i-a răspuns Ilie Bolojan, precizând că angajarea de credite pentru această destinaţie nu este o variantă de luat în calcul la nivelul executivului dar că, dacă peste 10-15 ani, dacă situaţia internaţională o va impune, C6 se poate repune în funcţiune.

Mercea şi-a continuat, însă, tirada, strecurândîn intervenţia sa şi pişcături cu adresă directă. „Menţin poziţia grupului PSD, funcţionarea pe cpărbune are avantaje opentru populaţie. Banii pot veni din credite dar şi din parteneriat public-privat. Primarul trebuie să aibă şi măiestria de a face rost de bani nu doar de a-i cheltui! Noi cerem funcţionarea, executivul propune conservarea. Ce, îl vor mai porni după 100 de ani?!”, şi-a pierdut răbdarea pesedistul.

Disputa s-a tranşat prin retragerea materialului de pe ordinea de zi, la propunerea primarului Ilie Bolojan. „E o lipsă de comunicare. Până la şedinţa următoare se va clarifica”, crede edilul.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !