Teroarea de la Paris trăită de un bihorean

De Veronica Bursaşiu
Teroarea de la Paris trăită de un bihorean
„Aveam senzația că mă uit la un film de acțiune, însă acest film se întâmpla de fapt live în oraș”.


Este mărturisirea barockerului bihorean Vlad Crosman, care de mai mulți ani se află la Centre de musique baroque de la Versailles, în legătură cu atacul terorist de la Paris.
„Aparent lucrurile s-au mai calmat de vineri seara încoace, însă aici la Paris oamenii trăiesc în continuare cu o anumită frică și reținere”, spune orădeanul. Vlad Crosman ne-a declarat că are sentimentul unor scenarii în care era parte. „Un sentiment tare ciudat m-a încercat pe parcursul celor trei zile când s-au produs atacurile. Practic, gândiți-vă că a fost un atac armat pe zi și fiecare a implicat uciderea cu cruzime a unor oameni și luare de ostatici. E un scenariu ce îți pare de film. Când auzi că se întâmplă altundeva te cutremuri, dar când se întâmplă lângă tine, în orașul în care locuiești?”, se întreabă retoric orădeanul.
În ziua atacului Vlad Crosman era relativ aproape de redacția ziarului. „În miercurea atentatului de la Charlie Hebdo eram oarecum aproape, la Bastille, la Operă, îmi așteptam niște prieteni după repetiție. Auzisem anunțuri la metrou că se blocase stația de pe linia 5, însă nu știam amănunte. Colete suspecte și probleme sunt la ordinea zilei. Pe Facebook, m-a întrebat rapid un prieten din România dacă sunt în regulă și dacă știu de atentat. Eu așa am aflat”, povestește artistul. Și următorul atentat l-a trăit intens. „În următoarea zi, masacrul celorlalți oameni s-a produs nu departe de unde stau. Deci era ireal totul. Înspăimântător. Vineri din nou, atac la Vincennes. Primul impuls a fost să-mi sun prietenii care știu că locuiesc în zonă. În magazinul acela putea intra oricine. Au fost trei zile în care ne-au survolat în continuu elicoptere, am auzit doar sirenele mașinilor de intervenție. Și da, toată această atmosferă îți induce o stare și mai puternică de frică. Pentru prima dată în viaţa mea am simțit că îmi este frică să ies afară din casă. Și cred că nu am fost singurul în situația asta. Am urmărit cu sufletul la gură desfășurarea evenimentelor pe internet și aveam senzația că mă uit la un film de acțiune însă acest film se întâmpla de fapt live în oraș”, a povestit orădeanul.
În ceea ce privește marșul republican de ieri, Vlad Crosman crede că este un eveniment important. „Oamenii s-au adunat deja înca de miercuri să protesteze împotriva crimelor comise și pentru libertatea de expresie. Acest “viral” «Je suis Charlie» însă, după părerea mea este motto-ul unei manifestări ce trece dincolo de libertatea de expresie și de libertatea presei, în numele cărora este invocat. Eu nu am luat parte la marșul de azi din motive personale ce țin de starea mea și de pregătirea concertului de luni cu opera Rodelinda de Handel. Însă am fost de la bun început alături de această mișcare. Da, admit faptul că unele caricaturi au fost cu un caracter exagerat și au deranjat. Dar nu voi putea accepta niciodată ca cineva să fie ucis în numele a ceea ce gândește. Dar mai exista ceva de spus: Satira este o formă de expresie ce tinde a fi înțeleasă sau măcar acceptată de oameni cât de cât inteligenți… ”, a precizat Vlad Crosman.
Orădeanul consideră că riscul cel mare este izbucnirea unui conflict civil între membrii comunității musulmane și restul populației. „Extremiști sunt și de o parte și de alta. Și starea conflictuală oricum ardea mocnit. Nu putem decât să sperăm într-o calmare a spiritelor și o situație cât mai normală și de înțelegere peste tot ”, a concluzionat orădeanul.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !