Test neinvaziv pentru oase

De luni, 3 octombrie, un aparat computerizat va sta la dispozitia tuturor celor care vor sã vadã cât de sãnãtos le este sistemul osos. Testarea densitometriei osoase se efectueazã simplu si rapid, prin asezarea unui falange pe tija aparatului, timp de câteva secunde.

Fãrã ac si sânge În acest interval de timp, computerul va scana nivelul calciului din organism dupã care îl va indica pe monitor si pe imprimantã în cifre si procente. Cu alte cuvinte, oamenii vor putea afla câtã lipsã de calciu au fãrã sã fie întepati si fãrã sã li se extragã sânge.

Dr. Ioana Mircea, care va efectua testãrile, ne-a spus cã aparatul este capabil sã testeze acum toate categoriile de oameni, începând cu copiii care au depãsit vârsta de doi ani.

În varã, când un alt aparat computerizat a testat calciul bihorenilor, din 200 de persoane investigate, 60% au aflat cã au deficiente de mineralizare osoasã.

Nu se mai poate generaliza

Dr. Ioana Mircea ne-a spus însã cã spre deosebire de anii anteriori, nu se mai poate generaliza vârsta de la care apare deficitul de calciu. Doctorita a explicat cã persoanele gãsite cu tulburãri de mineralizare aveau vârste diferite, de la 20 de ani la 62 de ani. Totusi, cele mai multe persoane depistate în varã cu deficit de calciu au fost femei.

Toti oamenii gãsiti cu lipsã de calciu au fost trimisi la investigatii detaliate, dar cei mai multi au primit tratament pe loc.

Testarea mineralizãrii oaselor este importantã pentru evitarea fracturilor, în special la persoane vârstnice. De asemenea, lipsa de calciu din organism afecteazã vederea, iar la copii creeazã dificultãti în dezvoltarea coloanei vertebrale, a dentitiei etc.

Programarile se fac zilnic, la telefon 234.948.

Otilia Sandor