Tileagdul, uitat la împărţeala banilor pentru şcoli

2Comentarii
Tileagdul, uitat la împărţeala banilor pentru şcoli
Guvernul a alocat circa 116,53 miliarde de lei vechi şcolilor bihorene în acest început de an, printr-o Hotărâre de Guvern emisă pe 28 ianuarie. Anexa Scolii

Anunţul făcut public de deputatul PNL Cornel Popa l-a costernat pe primarul Gheorghe Groza al comunei Tileagd, care nu a primit nimic deşi are 7.200 de locuitori!

„Din comuna Tileagd s-ar putea face trei comune mai mici însă nu am primit niciun ban. Chit că s-au dat la toate cele 13 comune din jurul nostru. Consider că nu este constituţional ca guvernul să aloce direct banii la şcoli, politizând şi învăţământul. Banii respectivi trebuiau daţi Ministerului Educaţiei şi Cercetării care are inspectorate judeţene ca reprezentante în teritoriu. Primăria Tileagd a înaintate Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor în 3 octombrie 2007 o cerere de fonduri pentru lucrări la Şcoala cu clasele V-VIII precum şi o adresă la Consiliul Judeţean Bihor cu proiectele pe carele derulăm. Însă dacă nu sunt din partidul domului Cornel Popa comuna noastră e lăsată de-o parte. Ce e domnul Cornel Popa, Moş Miculaş, să împartă cadouri la şcolile din comune cu primari cuminţi?!”, acuză Gheorghe Groza, primarul Tileagdului.

Iată şi fondurile (în lei noi), acodate şcolilor din localităţile din jurul Tileagdului:

Hotar – com. Ţechea (47.000), Aştileu (250.000), şcoală şi grădiniţă Aleşd (175.000), Şinteu (50.000), Săcădat (480.000), Peştiş (150.000), Brusturi (250.000), Picleu (180.000), Ineu (50.000), Husasău de Criş (50.000), Sârbi (250.000), Serghiş – com. Vârciorog (100.000), Hotar – com. Ţeţchea (47.000).

Vor încălzire modernă

În cererea adresată IŞJ Bihor, Primăria Tileagd precizează: „Şcoala cu clasele V-VIII Tileagd a fost cuprinsă la lucrări de modernizare prin introducerea unui sistem de încălzire cu pompe de căldură care necesită lucrări de termoizolare la faţadă, o tencuială decorativă minerală cu polistiren şi, totodată, repararea şi izolarea acoperişului şi a tavanelor. Devizul lucrărilor este de 446.786 RON. Rugăm cereţi organelor abilitate să ne poată pune la dispoziţie, eşalonat, această sumă deoarece din bugetul local nu o putem acoperi

Iar în adresa către CJ Bijor, Primărie Tileagd precizează sumele necesare pentru proiecte propuse: clădire nouă Şcoala Uileac (1.910.000 RON), clădire nouă Şcoala Tileagd (1.910.000 RON), Sala de Sport a Şcolii din Tileagd (4.800.000 RON), Cămin Tileagd (7.000.000 RON) etc.”

Bolojan, la zid

Primarul Gheorghe Groza mai spune că a apelat şi la secretarul general al guvernului, Ilie Bolojan, mai ales că s-au repartizat sume importante şcolilor din zona Aleşdului, oraşul natal al fostului prefect.

„Degeaba i-am explicat situaţia şi domnului Bolojan… Ca secretar al guvernului ar trebui să vegheze la aplicarea OUG 34/2006 privind achiziţiile publice prin licitaţie. O grămadă de primari agreaţi de liberali s-au ales cu sume importante pe seama cărora să-şi facă publicitate electorală. În urmă cu două săptămâni domnul Şereş de la Inspectoratul Şcolar l-a prezentat la şcoala din Bălaia pe viitorul candidat liberal la Primăria Tileagdului. Au spus că nu s-a făcut nimic la Şcoala din Bălaia şi câte o să facă dacă o să câştige ei alegerile… Dar au omis că Primăria Tileagd a alocat de la bugetul local o sută de milioane de lei pentru două reparaţii capitale la Şcoala din Bălaia. Mai mult de atât nu putem aloca din bugetul local fiindcă avem de finanţat alte lucrări mari de infrastructură. Noi ne-am străduit să accesăm proiecte USAID iar alţi primari primesc bani fără niciun efort.”, mai spune primarul Groza.

A fost, sau nu….

Intermediarul între minister, cel care acordă fondurile, şi şcoli este Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor care centralizează cererile şi proiectele pentru obţinerea finanţărilor. „Şcolile care vin cu proiecte pentru lucrările de modernizare au prioritate dar cele care nu au posibilitatea realizării proiectelor au fost ajutate. Prin ultima Hotărâre de Guvern comuna Tileagd a primit fonduri pentru şcolile din Uileac şi Tilecuş”, ne-a declarat Daniel Negrean, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor. Însă îm anexa la H.G. de acordare a finanţării obiectivelor de investiţii pentru 2008 , şcolile din comuna Tileagd nu sunt menţionate.

 

Cristian Horgos

Valentin Teuca2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor