Timisorenii internati isi pot cere inapoi banii cheltuiti pe medicamente

De Delia S. Barbu
Bolnavii pot cere restituirea banilor din care si-au cumparat medicamente
Bolnavii pot cere restituirea banilor din care si-au cumparat medicamente
Timişorenii asiguraţi care sunt nevoiţi să-şi cumpere medicamente sau materiale sanitare, în perioada cât sunt spitalizaţi, pot cere spitalului banii înapoi.

Faptul că mulţi pacienţi sunt nevoiţi să îşi cumpere medicamente necesare în perioada cât sunt internaţi îi „doare” cel mai tare pe asiguraţi. O precizare recentă a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate arată că „spitalele sunt obligate să suporte pentru asiguraţii internaţi în regim de spitalizare continuă şi în regim de spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice; rambursarea cheltuielilor din resurse proprii pacientului în timpul spitalizării se face de unitatea sanitară, la cererea asiguraţilor”.

Pentru pacienţii care îşi plătesc o dată, conştiincios, contribuţiile către sănătate şi se văd nevoiţi să scoată alţi bani din buzunare pe patul de spital, aceasta poate fi o veste bună. Pentru reprezentanţii spitalului e „un cerc vicios”. ”Am avut şi în spitalul nostru cazuri în care am fost nevoiţi să le cerem pacienţilor să îşi cumpere medicamente dar, în cele mai multe situaţii, a fost vorba despre patologiii care nu ţineau de cele specifice nouă.

Adică aveam pacienţi cardiaci şi le indicam să îşi cumpere medicamente pentru inimă, pe care farmacia noastră nu le avea”, explică dr. Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de boli infecţioase Victor Babeş Timişoara. Acesta spune că nici un pacient nu a venit să-şi ceară banii înapoi până acum, iar situaţia ar putea crea un cerc vicios.

„Medicii nu cer pacienţilor să-şi cumpere medicamente din lipsă de organizare sau pentru că nu au medicamente în farmacii, ci pentru că sistemul este subfinanţat. E posibil ca, dacă pacienţii vor cere bani înapoi, spitalele să nu aibă să le dea, să se ajungă la calea justiţiei, apoi să se recupereze banii, iar spitalul să rămână fără alte fonduri, pentru alte cazuri.

Se crează un cerc vicios”, spune dr. Virgil Musta. Pe de altă parte, pacienţii trebuie să ştie că îşi pot recupera banii doar pe baza unor documente medicale întocmite şi semnate de medicii din spital, or aceştia, de cele mai multe ori, nu eliberează reţete, ci simple bileţele pe baza cărora oamenii îşi procură cele necesare.

„În situaţia în care asiguraţii, pe perioada internării în spital, în baza unor documente medicale întocmite de medicul curant din secţia în care aceştia sunt internaţi şi avizate de şeful de secţie şi managerul spitalului, suportă cheltuieli cu medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice, spitalele rambursează contravaloarea acestor cheltuieli la cererea asiguraţilor.

Rambursarea acestor cheltuieli reprezintă o obligaţie exclusivă a spitalelor şi se realizează numai din veniturile acestora, pe baza unei metodologii proprii”, se arată în comunicatul CNAS. Pe cât de posibil, pe atât de complicat.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !