Tineretul, faţă cu Unirea Mică

Tineretul, faţă cu Unirea Mică
ORADEA - Ieri, de la ora 12:00, în sala festivă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, reprezentanţii claselor a VIII-a şi a IX-a de la nouă licee din oraş şi-au testat cunoştinţele legate de ziua de 24 ianuarie 1859.

„Am organizat concursul „La vremuri noi, om nou” pentru a celebra 149 de ani de la formarea României Mici, moment istoric important, deoarece este primul pas în realizarea statului naţional român, care va avea loc în 1918”, spune profesoara Elena Marian, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, organizatoarea manifestării.

Nouă participanţi


La concurs au participat Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, Liceul de Artă, Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”, Liceul Teologic Penticostal şi Colegiul Tehnic Transilvania.
„Au fost invitate toate liceele din oraş, dar numai nouă s-au prezentat. Colegiul nostru nu participă la concurs, pentru a păstra obiectivitatea. Patru echipaje vor expune colegilor lor în programul Power Point Unirea din 1859, iar la final cel mai bun va primi un premiu special”, spune organizatoarea.

Test-grilă


Concursul a cuprins 15 întrebări-grilă, care pentru elevii de clasa a VIII-a au constituit o bună recapitulare înaintea tezelor cu subiect unic. „Reprezint echipa de la «Emanuil Gojdu», formată din trei colegi. Fiecare am avut de pregătit o parte a Unirii. Sperăm că ne vom descurca”, a spus Andrei Guiu, din clasa a VIII-a.
Pentru elevii de liceu, concursul a fost o rememorare a materiei deja învăţate în urmă cu un an. „Ne-am pregătit timp de o săptămână cu domnul profesor Pinţa. Nu a fost greu, am recapitulat informaţiile din clasa a VIII-a. Sperăm că vom câştiga”, spune Alexandra Petrikaş, elevă în clasa a IX-a la Liceul de Artă.

Tradiţie


Câştigătorii concursului au fost următorii: locul I – Colegiul Economic „Partenie Cosma”, locul II – Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, locul III – Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, iar menţiune a fost acordată Colegiului Tehnic „Traian Vuia”. Premiul special al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” a mers la clasa a VIII-a A, pentru cea mai bună redare a momentului istoric.
Elevii au fost premiaţi cu diplome, hărţi de ultimă generaţie şi bonuri valorice pentru cărţi, iar profesorii care i-au pregătit au primit abonamente la o revistă de specialitate.
„Concursul a fost un succes şi de acum înainte, în fiecare an la 24 ianuarie, vom organiza un concurs de istorie între licee”, spune prof. Elena Marian.

Carmen Brehoi0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !