Tineretul, faţă-n faţă cu aderarea

ORADEA – Pentru că România s-a alăturat, de la începutul lunii, Uniunii Europene, aderarea reprezintă un subiect „fierbinte” pentru proaspeţii europeni, conturând păreri pro şi contra. Vrând să aflăm care este părerea tineretului despre aderare, i-am pus faţă în faţă cu tema, cerându-le să-şi împărtăşească primele impresii legate de semnificaţia aderării.

Elevii orădeni par a fi conştienţi şi de avantajele, dar şi de dezavantajele aderării la Uniunea Europeană. „Eu consider că aderarea e un lucru bun, pentru că ne dă nouă, tinerilor, şansa să urmăm o facultate mai bună, în străinătate, la un preţ accesibil. Un aspect pozitiv e şi faptul că România va căpăta o nouă imagine culturală, mai bună”, consideră Tiberiu Chiş, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. „E adevărat că la început vom fi distruşi din punct de vedere economic, pentru că preţurile cresc, dar salariile rămân aceleaşi. Totuşi, per ansamblu sunt pro aderare. Cu timpul, ne vom reveni, se vor mări şi salariile şi vor fi mai multe avantaje”, ne-a spus Olah Andrei, elev.

Liber la călătorii
Deocamdată, cel mai mare avantaj al aderării la Uniunea Europeană pare a fi posibilitatea de a călători doar cu buletinul. „E un lucru bun că putem să trecem acum doar cu buletinul. Plus că se vor face autostrăzi şi vom putea circula mai uşor prin Europa. Pentru mine, ca elev, acesta e un mare avantaj, pentru că mi se oferă mai multe şanse”, crede Cristian Bordei. „Sunt şi pro, şi contra.

Sunt avantaje şi în ceea ce priveşte deschiderea graniţelor, putem face facultatea în străinătate. Dar cred că va fi dificil la început, economic vorbind. Dar e bine că ne-am alăturat Uniunii Europene şi sper totuşi să fie un progres pentru noi”, mărturiseşte Alexandra Neamţu. „Dezavantajul e că toate se vor scumpi. Dar putem să mergem în străinătate doar cu buletinul şi vom putea face cumpărături acolo, pentru că oricum se va echilibra situaţia economică”, conchide Mihai Iova.

Monica Mateiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !