Tineri interpreţi în spectacol

Tineri interpreţi în spectacol
Unul dintre cele mai asteptate evenimente din cadrul Toamnei oradene, Gala Tinerelor Talente, a avut loc joi. Manifestarea, organizata de Uniunea Vatra Româneasca, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale si Directia Judeteana pentru Cultura Bihor, s-a desfasurat la Teatrul de Stat.  Gala Tinerelor Talente 06.10.2005 II

Aflata la cea de-a XI-a editie, gala s-a dovedit a fi o adevarata provocare atât pentru concurenti, cât si pentru juriu, compus din profesori, lectori universitari si artisti de muzica populara.

Lupta pentru premiile celor trei sectiuni – muzica populara, canto clasic si muzica usoara – a fost extrem de disputata pentru tinerii pregatitii de profesori de la Liceul de Arta, de la Scoala de Arte Francisc Hubic, de la Facultatea de Muzica sau Palatul Copiilor.

Zece pe linie

Acompaniati de orchestra populara a studentior Facultatii de Muzica, dirijata de lect. univ. Stefan Ioanovici, primii care au urcat pe scena au fost solistii de muzica populara. Cu câte o doina, urmata de un cântec de joc, solistii de muzica populara au realizat o calatorie folclorica pornind din Bihor, ajungând la Cluj si apoi în Alba Iulia.

Cea de-a doua sectiune, canto clasic, a fost structurata pe doua categorii de vârsta. Liceenii au fost primii care au trebuit sa înfrunte juriul destul de exigent, prezentând arii din compozitori renumiti: Verdi, Mozart, Gherase Dendrino etc. Studenti ai Facultatii de Muzica au apelat la un repertoriu mai dificil. De aceasta data, juriul a fost obligat sa acorde primul punctaj maxim, sapte note de zece pe linie, în urma interpretarii lui Lakatos Stefan.

Diplome si bani

Un spectacol deosebit l-au oferit si solistii de la sectiunea muzica usoara care, pe lânga talentul vocal, au avut si o pregatire scenica deosebita. La final, juriul a prezentat lista laureatilor.

Astfel, locul I la sectia de muzica populara le-a revenit Emiliei Borza si Iulianei Tatar. La canto clasic, primul loc a fost câstigat de Lakatos Stefan. Sectiunea de muzica usoara a câstigat-o Szabo Zoltan, tot cu un punctaj maxim, si Kriszta Reka Piroska; la duete, Deac Lacramioara si Câmpean Ioana, respectiv Szilagyi Lea si Szabo Zoltan.

Premiile au constat dintr-o anumita suma de bani si câte o diploma de onoare din partea Vetrei Românesti.

Laura Voicu