Tineri orădeni în inima Europei

13Comentarii
BRUXELES – 15 elevi şi studenţi orădeni au vizitat Parlamentul European săptămâna aceasta, întâlnindu-se cu liderul euro-grupului ALDE (din care fac parte PNL şi PC), Graham Watson, cu ofiţerul de presă al României în PE, Miruna Matei, şi cu Mariana Cosac, reprezentantul Unităţii de Vizite şi Seminarii a Parlamentului European.  Elevi oradeni in vizita la Parlamentul European II 11.05.2007

Tinerii au fost aleşi de europarlamentarul Eduard Hellvig pentru vizita de documentare în urma concursului de eseuri cu tema „EU şi EUropa”. S-a pornit duminică dimineaţa, din faţa Primăriei Oradea, împreună cu preşedintele PC Bihor, Octavian Bara, şi cu jurnalişti orădeni.

 

Primul popas a fost la un motel dintr-o staţiune montană de lângă Frankfurt, motel deţinut de un român din Baile Felix, stabilit în Germania de mai bine de două decenii. A doua zi autocarul a pornit spre Bruxelles, unde a ajuns la amiază.

 

Delegaţia a fost întâmpinată la PE de europarlamentarul Eduard Hellvig şi asistenta sa, Alina Brihan. Programul din capitala Belgiei a început cu o masă luată la cantina vizitatorilor PE, întrucât restaurantul este rezervat euro-parlamentarilor şi invitaţilor lor. A urmat o şedinţă foto în faţa drapelelor ţărilor membre şi o informare făcută de Mariana Cosac privind organizarea, funcţionarea şi rolul PE.

Elevii au fost invitaţi apoi în Hemiciclul în care europarlamentarii participă la dezbateri şi la vot. Seara s-a încheiat într-un restaurant italian, întrucât – în opinia amfitrionului Eduard Hellvig – acolo se mănâncă cel mai bine, şi unde românii au avut surpriza, plăcută sau nu, să asculte manele româneşti.

Sonerie ca la şcoală

Mariana Cosac le-a explicat elevilor că, de regulă, în timpul dezbaterilor nu toţi parlamentarii sunt prezenţi în Hemiciclu, doar cei care doresc să îşi exprime opinia, şi că aceştia vin doar la vot, când sunt avertizaţi de o sonerie precum cele din şcoli.

„Şedinţele pot fi urmărite de parlamentari în direct, din birouri, iar când sună soneria ei se îndreaptă spre Hemiciclu pentru a vota. În timpul dezbaterilor, parlamentarii se pot ocupa astfel, din birou, de alte probleme sau pot participa la diverse întâlniri”, a explicat Maria Cosac, adăugând însă că participarea la vot este obligatorie şi că cei care nu întrunesc necesarul de prezenţă rămân fără salariu.

A doua zi a vizitei a debutat cu o întâlnire cu echipa EurActiv, condusă de un clujean. EurActiv este un portal dedicat afacerilor europene, care furnizează ştiri şi materiale legate de tot ce ţine de Uniunea Europeană, inclusiv despre Federaţia Patronatului European, Centrul de Studiu a Politicilor Europene sau The European Round Table of Industrialists.

O întâlnire interesantă a fost cea cu liderul grupului ALDE din Parlamentul European. Graham Watson le-a vorbit elevilor despre marile provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană: creşterea rapidă a populaţiei globului, competiţia pentru resurse, apă, petrol, migraţia, schimbările climaterice şi terorismul.

„Bandele criminale din locuri ca Afganistan şi Columbia produc şi exportă droguri, iar din banii obţinuţi cumpără armele necesare pentru protecţia filierei. Ei sprijină şi terorismul, pentru că le este un fel de scut. Lucrând împreună, şi cu resursele noastre, putem lua decizii prin care să putem trece peste aceste provocări”, a declarat Watson.

A urmat la rând Mihaela Militaru, ofiţerul de presă al României în PE, care a dezvăluit cum comunică cu presa din ţară şi din străinătate şi care este procedura de solicitare de informaţii despre acivitatea PE. Mihaela Militaru a subliniat că presa românească a fost, în ultimii ani, foarte interesată de ce se întâmplă în PE, tocmai datorită aderării ţării noastre la UE.

După-amiază, delegaţia orădeană a avut răgaz de circa două ore pentru a vizita centrul Bruxelles-ului şi celebra Grand Place, străbătută zilnic de mii de turişti curioşi să vadă clădiri renumite precum Notre Dame aux Riches Claires, Notre Dame de la Chapelle sau Saint Nicholas. Tot în Grand Place se află şi cofetării care vând celebra ciocolată belgiană, sau unde pot fi savurate zeci de tipuri de bere.

Impresionaţi de Bruxelles, tinerii orădeni au ţinut la sfârşit să atingă o statuie despre care se spune că dacă e atinsă, cel care o face se va întoarce, cu siguranţă, în capitala Belgiei.

Taguri: ,


13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor