Tinerii afectaţi de tuberculoză

Tinerii afectaţi de tuberculoză
ORADEA – Fumatul de la vârste destul de tinere, alimentaţia defectuoasă, cât şi condiţii de viaţă socio – economice precare. Iată câţiva dintre factorii care au determinat creşterea numărului de cazuri de tuberculoză în rândul tinerilor bihoreni.

Este primul semnal de alarmă care a fost tras vineri în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Spitalul de Pneumoftiziologie Oradea cu prilejul apropierii zilei de 24 martie – Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei.

Una caldă alta rece

Deşi indicele pe judeţ în ceea ce priveşte numărul de cazuri de tuberculoză este destul de scăzut faţă de cel naţional, existând doar 83 de cazuri la suta de mii de locuitori, faţă de 113 cât era rata medie naţională în 2007, medicii specialişti susţin că aceste date rămân destul de îngrijorătoare. „Deşi în ultimii ani s-a observat o scădere a numărului de cazuri, tot prima ţară din Uniunea Europeană rămânem în ceea ce priveşte incidenţa. Sunt ţări care au doar 2 – 4 cazuri la suta de mii de locuitori, altele merg până la 20 însă sunt departe de noi”, a menţionat dr. Lavinia Davidescu, director medical al Spitalului TBC.

Adresabilitate mai mare

Potrivit datelor furnizate de dr. Marcela Vigdorovici, coordonatorul judeţean al Programului Naţional de Control al Tuberculozei, în anul 2007 au existat doar 15 cazuri de decese cauzate de tuberculoză faţă de 2004 când au fost 44 de decese. „În anul 2007 au fost depistate un număr de 435 de cazuri noi de tuberculoză, mult mai multe ca în alţi ani. Această creştere a fost determinată de creşterea adresabilităţii la medicul de familie care i-a trimis mai departe la medicul specialist”, a precizat dr. Vigdorovici, subliniind faptul că zeci de cazuri noi provin din rândul adolescenţilor.

„Un caz concludent este cel al unei tinere de 16 ani care a fost transferată de la Spitalul de Copii la noi. Tânăra suferea de o tuberculoză extrem de extinsă, la ambii plămâni. Am depistat repede şi focarul. Mai era afectată mama ei, sora şi fratele ei cât şi un nepot” susţine dr. Vigdorovici care a dorit să sublinieze faptul că tuberculoza este o boală care se vindecă, tratamentul fiind gratuit.

Sărăcia bat-o vina!

O altă problemă delicată ridicată de către dr. Vigdorovici cât şi de dr. Davidescu, a fost cea a condiţiilor sociale precare ale unor pacienţi. „Nu stă doar în puterea noastră, a medicilor, de a rezolva aceste cazuri de tuberculoză. Trebuie să se implice şi autorităţile locale şi alte organizaţii. Sunt mulţi pacienţi, care deşi iau tratamentul, au o alimentaţie nesănătoasă, nu-şi permit să mănânce aşa cum trebuie. Şi pe deasupra locuiesc în condiţii precare”, a încheiat dr. Davidescu făcând un apel la întreaga societate pentru mai multă implicare în această problemă de sănătate majoră.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !