Tinerii aşteptaţi la CMJ

5Comentarii
ORADEA – Aproape 1900 de bihoreni au trecut pragul Centrului Militar Judeţean Bihor de la începutul anului pentru a fi luaţi în evidenţă. În această perioadă CMJ ia în evidenţă tinerii născuţi în anii 1988-1989 şi alţi cetăţeni cu vârste de până la 35 de ani ce nu au trecut încă pragul centrului militar.

Din cei 1900 de militari luaţi în evidenţă de la începutul anului 1500 au primit din partea CMJ adeverinţe de recrutare pentru cetăţeni incorporabili, adică sunt apţi pentru stagiu militar, iar 300 au primit certificate militare pentru persoanele fără obligaţii militare.

Tot în această perioadă, mai sunt aşteptaţi la CMJ circa 500 de tineri, recruţi aflaţi în evidenţa centrului militar în poziţia „lăsaţi la vatră”, cu stagiul militar incomplet, din motive medicale. „Aceştia sunt rugaţi să se prezinte într-o zi lucrătoare, până la 1 iunie 2007, la centrul militar, pentru clarificarea situaţiei militare. Dacă sunt apţi din punct de vedere medical şi psihologic şi au executat mai mult de 6 luni din durata stagiului militar, vor primi livrete militare, având calitatea de rezervişti. Cei care au îndeplinit mai puţin de jumătate de an din durata serviciului militar sunt scoşi din evidenţă”, a explicat comandor Ioan Mociar, comandantul CMJ Bihor.

 

Serviciul militar obligatoriu pe timp de război

Reprezentanţii CMJ BIhor au constat în aceste prime luni ale anului că o parte din tineri nu au înţeles din ce motive mai sunt chemaţi în faţa comisiei de recrutare. Şeful CMJ explică faptul că, stagiul militar a rămas obligatoriu pe perioada războiului, motiv pentru care tinerii sunt luaţi în evidenţă şi pe timp de pace, pentru ca Armata să ştie în caz de stare de asediu sau război cine este apt de armată şi cine nu.

„Facem, precizarea, din nou, că acest contact cu personalul CMJ Bihor nu are ca efect încorporarea, concentrarea sau mobilizarea tinerilor, ci luarea în evidenţă militară şi stabilirea aptitudinilor şi a opţiunilor privind modul de îndeplinire a îndatoririlor militare pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, când executarea serviciului militar devine obligatorie”, a precizat sursa citată. „O armată profesionistă trebuie să ştie din timp de „linişte” pe ce resurse umane şi materiale se poate baza, la nevoie”, a conchis comandantul CMJ.

 

Georgiana Anghel5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor