Tinerii fermieri vor putea accesa din nou bani europeni

De Simona Drimbău
Tinerii fermieri vor putea accesa din nou bani europeni
Se preconizează ca în sesiunea care urmează, sprijinul oferit tinerilor fermieri să crească.

Tinerii femieri vor putea accesa şi anul acesta fonduri nerambursabile prin intermediul Submăsurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, din cadrul PNDR. Condiţiile de eligibilitate pentru accesarea finanţării rămân, spun reprezentanţii AFIR, în mare ca şi până acum, fiind însă introduse şi câteva noutăţi pentru anul în curs.
Conform calendarului estimativ publicat de AFIR, această măsură urmează a fi deschisă în luna septembrie.

Condiţii

Printre condiţiile de eligibilitate pentru tinerii care doresc să acceseze finanţare pentru înfiinţarea de ferme se numără ca aceştia să aibă vârsta maximă de 40 ani, să aibă în proprietate o exploataţie agricolă care este înregistrată ca microîntreprindere sau întreprindere mică şi al cărei şef este. Exploataţia agricolă deţinută trebuie să aibă o dimensiune economică între 12.000 – 50.000 SO.

Beneficiarul trebuie, de asemenea, să aibă statutul de persoană fizică autorizată (PFA, II sau IF), de asociat unic al unui SRL sau de acţionar majoritar al unui SRL. Sprijinul se acordă o perioadă de maxim 3 ani, respectiv 5 ani pentru investiţiile în pomicultură.

Sprijinul se va acorda în două tranşe, iar valoarea va fi achitată sub formă de sumă forfetară. 75% din totalul sumei va fi acordat la semnarea Contractului de finanţare şi 25% din sprijin va fi acordat pe parcursul desfăşurării programului propriu-zis, cu condiţia ca toate condiţiile impuse la semnarea contractului să fi fost îndeplinite.

Prima cerere de plată se va depune în maximum 30 de zile calendaristice de la data semnării Contractului de finanțare şi reprezintă 75% din valoarea sprijinului acordat. Plata se va efectua în maximum 90 de zile de la data declarării conformităţii cererii de plată de către AFIR.

Înaintea solicitării celei de-a doua tranşe de plată, beneficiarul se obligă să facă dovada creşterii performanţelor economice ale exploataţiei, prin comercializarea producţiei proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranşe de plată.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !