Tinerii, între tradiție și noutate

De Crina Dobocan
Tinerii, între tradiție și noutate
A treia ediție a taberei mitropolitane ,,Tradiție și noutate’’ a adunat la Oradea tineri din eparhiile din țară ale Patriarhiei Române.

26 de tineri s-au bucurat de un program variat, cu activități religioase, dar și formative, educative, cultural și recreative. Preotul Laurențiu Lazăr, tânăra Adriana Popa, preotul Cristian Masaric, și preotul professor Florin Negruțiu sunt câțiva dintre specialiștii care, cu dăruire, au reușit să le asigure tinerilor un climat plăcut și destins, în care tinerii au reușit să se descopere, să se apropie unii de alții, să se deschidă spre noi trăiri împreună și să învețe lucruri noi.

De asemenea, responsabilul de grup le-a vorbit tinerilor prezenți despre regiunea Crişanei și particularitățile acesteia, iar preotul Alin Sonea, cadru didactic la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, a ținut un workshop pe tema „Contribuția Bisericii la cultivarea conștiinței naționale”, punctând principalele momente în care Biserica a reprezentat un element cheie pentru evoluția istorică a neamului nostru străbun.

Vizite recreative

Majoritatea activităților, precum și cazarea copiilor, au fost sprijinite de Mănăstirea ,,Sfânta Cruce’’ din Oradea, prin maica stareță Mina Bădilă.

Tabăra a fost pusă sub auspiciile Anului Centenar și face parte din Programul Național de Tabere pentru Tineret ,,Tradiție și noutate’’, inițiat de Patriarhia Română, și a avut loc în perioada 20-26 august.

,,Programul taberei a fost gândit în așa fel încât să cuprindă o serie diversă de activități, pentru a profita din plin de timpul petrecut de tinerii participanți pe meleagurile bihorene. Aceștia s-au întors la casele lor, după propriile lor mărturii, cu bucuria unor trăiri unice, a multor amintiri frumoase, dar și cu noi cunoștințe dobândite, deprinderi formate sau sensibilități duhovnicești sporite”, a arătat teologul Alexandru Mihai Cartiș.

Pentru ca programul să fie unul complet, tinerii s-au bucurat și de câteva activități recreative: participarea la concertul extraordinar susținut de „Orchestra celor 100 de viori” din Budapesta, precum și vizite la obiectivele turistice din Oradea și împrejurimi (Biserica de lemn din localitatea Beznea, Moara de apă de la Roșia, Peștera Meziad, precum și Sfânta Mănăstire Izbuc).

De asemenea, tot în scop recreativ, o zi a taberei a fost petrecută la „Nymphaea Aquapark” din Oradea.

La finalul taberei, Ppreotul profesor Radu Rus, consilier pentru învățământ şi activităţi cu tineretul în cadrul Episcopiei Oradiei și coordonatorul întregului program al taberei, a acordat diplome de apreciere din partea PSS Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei.
Preotul Rus le-a vorbit tinerilor și credincioșilor prezenți despre grija Bisericii pentru copii şi tineri, despre adevărații tineri „frumoși şi liberi”, despre prietenia cu Hristos care asigură frumuseţe, sens, consistenţă şi libertate adevărată tuturor elor care îşi deschid sufletele spre El.

,,Emoție, prietenie, frumusețe și tinerețe, sunt câteva dintre cuvintele care pot descrie această ediție a taberei, iar acest lucru se poate observa cel mai bine din bucuria cu care, tinerii care au luat parte la activitățile taberei, vorbesc despre momentele deosebite pe care le-au trăit, privind cu drag și emoție spre o viitoare și proximă revedere”, a mai punctat Cartiș.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !