Tinerii maghiari dezbat pasajul metalic de la Gara Oradea

1Comentariu
Tinerii maghiari dezbat pasajul metalic de la Gara Oradea
Asociaţia Tineretului Maghiar din Ardeal – filiala Oradea organizează miercuri, la Palatul Copiilor, de la ora 17.30, o dezbatere publică pe tema demolării pasajului metalic de la Gară.

Această asociaţie se opune demolării pasajului, anunţată de Primăria Oradea încă de la finalizarea prelungirii pasajului subteran de la Gară, până pe strada Ecaterina Teodoroiu. Dezbaterea va fi bilingvă, a anunţat Csomortányi István preşedinte ATMA.

Asociaţia Tineretului Maghiar din Ardeal şi-a motivat demersul în scris, printr-un email trimis pe adresa redacţiei:

„La începutul lunii august a fost închis pasajul pietonal de lângă gara mare şi s-a anunţat demolarea acestuia, cel târziu până în octombrie. Pentru traversarea liniilor ferate sa propus pasajul subteran prelungit, neţinând cont de starea de putoare permanentă de urină şi de cetele de boschetarii, „chiriaşi” pe timp de noapte. Reprezentanţii autorităţilor nu sau lăsat deranjaţi nici de faptul că la spatele gării, pe str. Ecaterina Teodoroiu nu există trotuar practicabil şi că circulaţia pietonală se desfăşoară pe carosabilul străzii, constituind situaţie de pericol public. De ce ar fi deranjaţi de această situaţie edilii care circulă cu maşinile de serviciu lux, întreţinute din taxele şi impozitele plătite de cetăţenii de rând?!

Se insistă asupra demolării pasajului construit în 1906 în ciuda faptului că nu s-a obţinut autorizaţie de desfiinţare şi nici acordul Comisiei Monumentelor. Este important de ştiut că pasajul, ca şi parte a ansamblului gării mari, figurează pe lista monumentelor din municipiu, astfel este o construcţie protejată de lege. Şi totuşi, de exemplu „expertul” UDMR-ului a afirmat că pasajul este o vechitură care nicidecum nu este monument protejat.

Interesul cui este demolarea pasajului şi comercializarea acestuia ca şi fier vechi?

Ca să aflăm adevărul şi să obţinem redeschiderea pasajului, Asociaţia Tineretului Maghiar din Ardeal organizează dezbatere publică şi invită cu drag toţi cetăţenii binevoitori ai oraşului nostru comun.

La dezbatere sunt invitaţi reprezentanţii municipalităţii, respectiv ai Direcţiei Tehnice şi ai Institiţiei Arhitectului Şef, reprezentanţii CFR-ului şi a Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice şi ai UDMR-ului ca organizaţie politică a cărei reprezentanţi au făcut cele mai confuze afirmaţii pe această temă, ca să servească cu explicaţii asupra situaţiei ivite în faţa publicului.

Dezbaterea va avea loc la data de 21. septembrie (miercuri) de la ora 17:30, la Palatul Copiilor şi Elevilor (fosta casă a pionierilor) situată pe str. Muzeului nr. 2.

Asociaţia Tineretului Maghiar din Ardeal – filiala Oradea”.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor