Tinerii marginalizati ajutati sa se angajeze

De Dan Birta
1Comentariu
Daciana Nica
Daciana Nica
Firmele care angajează tineri cu risc de marginalizare socială vor primi înapoi 75% din salariul acestora.

Angajatorii care încadreaza tineri cu risc de marginalizare socială pot beneficia de subvenţii de la stat. „Pentru a beneficia de subvenţii, angajatorii trebuie să încheie convenţii prin AJOFM Bihor, prin care agenţia se angajează să ramburseze lunar salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu net pe economie comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, ne-a comunicat Daciana Nica, directorul executiv adjunct al AJOFM Bihor. Suma se acordă pe o perioadă de maxim doi ani, până la îndeplinirea de către angajat a vârstei de 25 de ani.

Aceste prevederi sunt cuprinse în Legea 116/2001 privind prevenirea şi combaterea marginalizării sociale, care are ca obiectiv principal garantarea accesului efectiv, în mod deosebit al tinerilor, la drepturi elementare şi fundamentale, cum sunt: dreptul la un loc de munca, la o locuinţă, la asistenţă medicală, la educaţie, precum şi instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a marginalizării sociale şi mobilizarea instituţiilor cu atribuţii în domeniu.

„În baza acestei legi, AJOFM are obligaţia de a realiza un companiament social personalizat pentru tinerii cu vârste între 16 şi 25 de ani aflaţi în dificultate şi confruntaţi cu riscul excluderii profesionale, în scopul facilitării accesului lor la un loc de muncă. În acest scop va încheia cu aceştia un contract de solidaritate”, a precizat Daciana Nica. În baza contractului de solidaritate angajatorul va încheia cu tânărul un contract individual de muncă pe durată determinată, egală cu cea a contractului de solidaritate.

Beneficiari

Categoriile de tineri eligibili trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani, să provină din centrele de plasament şi centrele de primire a copilului din cadrul serviciilor publice specializate, precum şi al organismelor private autorizate în domeniul protecţiei copiilor. De prevederile acestei legi mai beneficiază tinerii singuri cu copii în întreţinere; tinerii familişti cu copii în întreţinere; tineri familişti fără copii în întreţinere; tineri familişti care au executat pedepse privative de libertate; alte categorii de tineri aflaţi în dificultate.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor