Tinerii preferă CD-uri pirat

2Comentarii
Tinerii preferă CD-uri pirat
Hunedoara – Ineficienţa autorităţilor române care nu reuşesc să controleze fenomenul de piratare a CD-urilor şi DVD-urilor îi determină pe falsificatori să nu aibă nici o teamă în comercializarea produselor pentru care nu posedă licenţă.

Fenomenul piratării compact-disk-urilor s-a extins în ţara noastră în special pentru că autorităţile nu iau măsuri ferme în această privinţă. CD-urile originale au ajuns o raritate pe piaţa informatică ce se adresează cumpărătorilor de muzică, filme sau jocuri pe calculator pentru că diferenţa de preţ dintre produsul original şi cel piratat este clar în favoarea celui din urmă.

Într-o statistică pe anul trecut prezentată de Poliţia Deva se arată că autorităţile au confiscat doar 332 CD-uri şi 272 DVD-uri pirat, cifre care arată că tentativa de combatere a piratării acestor produse nu e decât o glumă bună.

Calitatea îndoielnică a produselor pirat nu îi descurajează pe tinerii hunedoreni care preferă să achiziţioneze la preţuri reduse diferite programe şi jocuri piratate. Dacă în magazinele de specialitate un CD original poate atinge suma de 200 de lei, acelaşi produs poate fi cumpărat „neoficial” la doar 3 lei. Acest fenomen care aduce atingere legii 8/1996 referitoare la drepturile de autor şi drepturile conexe nu pare că va fi controlat prea curând.

Ineficienţa autorităţilor române care nu reuşesc să controleze fenomenul de piratare a CD-urilor şi DVD-urilor îi determină pe falsificatori să nu aibă nici o teamă în comercializarea produselor pentru care nu posedă licenţă. La Hunedoara, tinerii au o părere foarte bună despre acest fenomen, pentru că CD-urile pirat sunt ieftine, la fel de bune ca şi originalul şi uşor de procurat.

„Piratarea CD-urilor nu va înceta pentru că fiecare îşi doreşte să achiziţioneze produse bune şi ieftine. Personal sunt total de acord cu acest fenomen, mai ales că mi se pare absurd să dai 150 de lei pe un CD original în magazin când îl poţi cumpăra piratat cu doar doi sau trei lei. Iar dacă eşti conectat la Internet poţi transfera gratis orice joc, film sau muzică din reţea”, este de părere Constantin Moldovan. „Eu nu am de gând să dau mulţi bani pe un CD doar pentru că este original. Un produs piratat poate avea aproape aceeaşi calitate ca a unuia din magazin. Singurul lor dezavantaj este că se distrug repede, iar uneori avariază CD-ROM-ul”, spune Romeo Irimiţă.

„Nu-l strică”

Efectul nociv pe care se presupune că CD-urile pirat îl au asupra unităţilor de citire este înlăturat şi el. „La noi la firmă nu s-au întâlnit cazuri în care clienţii să se plângă de faptul că CD-ROM-ul s-a stricat din cauza produselor pirat. Şi asta pentru că între CD şi unitatea care îl citeşte nu există contact fizic, iar un produs piratat nu poate afecta CD-ROM-ul în nici un fel”, spune Florin Cristuţ, directorul unei firme de calculatoare din Deva.

Persoanele care deţin şi creează produse pirat îşi pot pierde pe lângă CD-uri şi aparatura cu care le-au creat. „Anul trecut au existat 93 de persoane învinuite cărora li s-au confiscat produsele piratate în vederea distrugerii, alături de aparatura cu care acestea au fost create”, a spus Magda Popa, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Hunedoara.

Călin Bicăzan2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor