Tinerii se îmbolnăvesc de inimă

ORADEA – Bolile de inimă afectează din ce în ce mai mulţi bihoreni. Potrivit ultimelor date statistice furnizate de către Serviciul Judeţean de Ambulanţă, echipajele mobile acordă primul ajutor şi transportă zilnic la spital cel puţin cinci bolnavi cu diagnosticul de stop cardio-respirator.

Numai în acest week-end medicii de la Ambulanţă au intervenit în cazul a 12 bihoreni care făcuseră stop cardio-respirator şi la 13 cazuri de hipertensiune arterială. Spre îngrijorarea medicilor, există pacienţi cu vârste relativ tinere, adică în jur de 30 – 40 de ani, care au nevoie de intervenţia promptă a medicilor. Aceeaşi situaţie este şi în spital. Secţiile de Cardiologie abia fac faţă solicitărilor de internare.

„În ultima perioadă avem în jur de 10 urgenţe pe zi. Şi numărul de internări este relativ destul de ridicat. Din păcate există mulţi tineri care fac stop cardio-respirator şi infarct la vârsta de 30-40 de ani. Este incredibil. În condiţiile în care în trecut, de infarct se vorbea la vârste mult mai înaintate, după 60 de ani”, susţine dr. Mircea Popescu, medic şef secţie Cardiologie în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Cauze

Potrivit spuselor dr. Popescu, printre factorii care cauzează aceste boli de inimă sunt: stresul, fumatul, alimentaţia nesănătoasă, iar în ultima perioadă şi alternanţele mari de temperatură. „Nu putem spune că aceste boli ţin de latura ereditară a pacientului. Există persoane care nu a avut antecedente cardiace în familie. Sfatul meu este ca fiecare persoană să se prezinte la medicul de familie atunci când îi vine rândul, pentru a-şi efectua acele analize gratuite. Este o modalitate de a preveni boala” ne sfătuieşte dr. Popescu.

Şi rezultatele obţinute până acum în cadrul Programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei relevă acest lucru: lunar, între 7 şi 9% din persoanele care se prezintă la analizele gratuite prezintă riscuri de îmbolnăvire în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !