Tinerii si cultura politica

Colegiul Național „Emanuil Gojdu” va găzdui astăzi (22 ianuarie), cu începere de la ora 17, lansarea celei mai recente cărți scrise de prof. univ. dr. Lia Pop, „Despre Președinte în democrație” (Editura Universității din Oradea, 2014).

Lucrarea abordează aspecte privind instituția șefului statului în diferite tipuri de regimuri democratice: parlamentar (Germania, Italia), prezidențial (SUA), semi-prezidențial (Franța, Austria). În secțiunea consacrată țării noastre, autoarea disociază în mod legitim instituția Președintelui înainte de 1989 și Președinția de regim semi-prezidențial din România post-comunistă, radiografiind inclusiv aspecte referitoare la necesitatea și posibilitatea reformării instituției prezidențiale pentru o cât mai eficientă adecvare la sistemul instituțional al Uniunii Europene. Căutând răspuns la întrebarea „Ce fel de Președinte poate avea o țară?”, cartea se impune drept una de referință prin substanța informațională și analiza comparativă la care recurge, prin claritatea și accesibilitatea expunerii. Ca o notă particulară, concluziile cărții sunt traduse în engleză, italiană, maghiară și rromani. Lucrarea invită la reflecții și oferă publicului larg, cu deosebire tinerilor, o bună cunoaștere a rolului, funcțiilor și profilului Președintelui în corelație cu regimul politic, a relațiilor Președinției cu marile instituții ale statului, nu în ultimul rând familiarizarea cu abilitările constituționale ale acestor demnitari și realitatea puterii lor în stat.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !