„Tinerii şi speologia” la Sohodol

"Tinerii şi speologia" la Sohodol
"Tinerii şi speologia" la Sohodol
Corpul Român Salvaspeo – CORSA a început cu dreptul proiectul „Tinerii şi speologia”, cofinanţat de Direcţia Judeţeană pentru Tineret (DJT) Bihor. Prima etapă a fost un stagiu organizat în weekend în zona Gârda.

Au fost formaţi 15 tehnicieni salvaspeo, iar la acţiunile de omogenizare a intervenţiilor în mediul subteran carstic s-au angrenat 24 de speologi din Oradea, Ştei, Cluj, Ineu, Arad, Bucureşti, Timişoara, plus patru membri salvaspeo din Bulgaria, invitaţi în baza colaborării cu CORSA.

17 ore non-stop în peşteră

Cursurile susţinute de membrii CORSA au constat în teorie şi aplicaţii practice în peşteri în care cursanţii au lucrat în condiţii apropiate de realitate. Aplicaţiile s-au desfăşurat atât pe faleză, cât şi în subteran, în Avenul Sohodol II de la cota de –130 m adâncime.

În subteran au lucrat 23 de speologi în patru echipe de evacuare şi una de decolmatare. Echipa de suprafaţă a asigurat logistica şi a ţinut legătura cu echipele din subteran prin mijloace de comunicare speciale. Ionuţ Laţcu, preşedinte al CORSA, ne informează că speologii au avut nevoie de 17 ore pentru echiparea peşterii cu pitoane şi corzi pentru echipele de salvare, lărgirea pasajelor strâmte, acordarea de asistenţă medicală victimei şi evacuarea propriu-zisă a victimei din subteran.

Etapa a doua a proiectului se va desfăşura după 15 septembrie în patru licee orădene, unde vor fi prezentate imagini din activitatea CORSA pentru atragerea de tineri voluntari, dar şi o prezentare a atracţiei speologice carstice din Bihor. În paralel, vor fi distribuite şi pliante despre cluburile de speologie din Oradea. Bugetul proiectului este de 5.870 lei, din care 1.000 lei vin de la DJT Bihor.

Cristian Horgoş0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !