Titu Bojin a constatat: Sarbii nu mai au bani pentru intretinerea raurilor de granita

De Marcel Hoster
Titu Bojin a constatat: Sarbii nu mai au bani pentru intretinerea raurilor de granita
© Tion: Titu Bojin a constatat: Sarbii nu mai au bani pentru intretinerea raurilor de granita
După ce sârbii au verificat lucrările hidrografice aflate în zona de graniţă de partea românească, acum comisia mixtă a trecut la verificarea situaţiei din ţara vecină. Dacă digurile sunt în stare bună, nu la fel se poate spune despre albiile acestor râuri, sârbii rămânând fără bani pentru ceea ce începuseră deja.

Comisia hidrotehnică româno-sârbă a finalizat verificările de toamnă la lucrările cu rol de apărare împotriva inundațiilor de pe teritoriul Serbiei, conform „Regulamentului comun de apărare împotriva inundaţiilor şi gheţurilor pe cursurile de apă, a obiectivelor hidrotehnice care formează sau sunt întretăiate de frontiera de stat româno-sârbă”.

Verificările efectuate din comisia mixtă în care sunt şi reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Banat, au avut loc în perioada 09–11 octombrie 2018 și au avut ca scop urmărirea stării cursurilor de apă, a exploatării şi întreţinerii digurilor și a lucrărilor hidrotehnice aflate în zona comună de interes, pe teritoriul Serbiei.

Verificările s-au efectuat pe mai multe cursuri de apă: Moravița (verificarea cursului de apă în dreptul podului din vecinătatea localităților Vatin și Marghita), Bîrzava (verificarea cursului de apă în zona localităților Markovićevo și Konak), Timiș (verificarea digurilor de frontieră pe sectorul mal stâng Boka-frontieră și mal drept Sećanj-frontieră), Bega Veche (verificarea cursului de apă și a digurilor de frontieră în sectorul podului Banatski Dvor) și Aranca (verificarea digurilor de frontieră în sectorul podului Devet Grla). Comisia a constatat că digurile verificate pe cursurile de apă mai sus amintite (pe tronsoane stabilite anterior) sunt în stare bună și bine întreținute. Problema e cu albiile râurilor, sârbii nu mai au bani să le cureţe.

“Din discuțiile cu partea sârbă a reieșit că lucrările de decolmatare a albiei minore a cursului de apă Moravița și de înlăturare a vegetației (trestiei), care au început în anul 2017 cu primii 4 km de râu, nu au putut fi continuate în anul 2018 pe următorii 4 km planificați, din cauza lipsei de fonduri. Bega Veche deasemenea necesită decolmatare pe tronsonul verificat. Suntem convinși că specialiștii sârbi în domeniul apelor vor gasi cele mai bune soluții pentru a menține siguranţa lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor”, a precizat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Subcomisia de apărare împotriva inundațiilor și a ghețurilor a întrunit experţi din cadrul Ministerului Apelor si Pădurilor, a Administraţiei Naţionale „Apele Române”, a Administraţiei Bazinale de Apă Banat, din cele două Sisteme de Gospodărire a Apelor Timiş şi Caraş-Severin şi experţi din Întreprinderea de Gospodărire Publică a Apelor “ Vode Vojvodine”.

Vă reamintim că, în baza „ Regulamentului comun de apărare împotriva inundaţiilor şi gheţurilor pe cursurile de apă a obiectivelor hidrotehnice care formează sau sunt întretăiate de frontiera de stat româno-sârbă”, intrat în vigoare în 1955, anual se fac verificări comune la lucrările de apărare împotriva inundaţiilor şi gheţurilor0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !