Toaletă ecologică

Toaletă ecologică
DAMIŞ - În localitatea bihoreană, Fundaţia Ecotop pentru Cultură şi Educaţie Ecologică a construit de curând o toaletă ecologică cu compostare. Ideea a apărut pentru că în zonă nu există un sistem de canalizare, iar în străinătate astfel de construcţii se găsesc pe lângă mai toate cabanele de la munte.

„Pentru a da un exemplu locuitorilor şi a proteja mediul am realizat această toaletă, care de fapt este o invenţie suedeză, ce în străinătate se foloseşte de la sfârşitul secolului al XIX-lea”, spune Eleonora Mircescu de la Ecotop. „Toaleta este prevăzută cu două compostoare, complet izolate, pentru a nu se scurge materiile fecale în pânza freatică. Printr-un sistem destul de simplu, se evacuează şi biogazul.”

Reîntrebuinţare

Toaleta se bazează pe un sistem de descompunere şi evaporare cât se poate de natural. „Cele două compostoare sunt pe bază de rumeguş de lemn, care modifică ph-ul, elimină mirosul neplăcut şi deci poluarea. Nici muştele nu mai sunt o neplăcere”, spune Andrei Acs, reprezentant al Ecotop.

Când unul din rezervoare este plin, este compostat şi se deschide celălalt rezervor. „Compostarea are loc la 70 de grade Celsius. Materialele din interior se pot refolosi ca îngrăşământ pentru grădină”, explică Andrei Acs.

Carmen Brehoi0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !