Toamna aduce pensii mărite

3Comentarii
ORADEA – Toamna vine cu veşti bune pentru pensionari. În primul rând, de la 1 octombrie 2008 valoarea punctului de pensie va creşte cu 20%, de la 581,3 lei la 697,5 lei. De această majorare vor beneficia circa 170.000 de pensionari bihoreni, a anunţat conducerea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Bihor, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Efecte în Bihor

 

„În judeţul Bihor, pensia medie de stat va fi de 652 de lei, cu 109 lei mai mare, iar pensia medie de limită de vârstă va fi de 803 lei, cu 133 de lei mai mare, faţă de perioada anterioară majorării”, a precizat Szarka Arpad, directorul executiv al CJP Bihor. Pensia medie provenită din sistemul de asigurări sociale a agricultorilor va fi de 282 de lei, mai mare cu 46 de lei, iar pensia medie de limită de vârstă a agricultorilor va fi de 307 lei, cu 51 de lei mai mare.

„Cea mai mică pensie din sistemul de stat va fi de 218 lei, iar din sectorul agricol de 46 de lei”, a subliniat directorul CJP Bihor. Pensia de asigurări sociale maximă, din sectorul de stat, va fi de 2.846 de lei, înregistrându-se o creştere de 474 de lei, iar pensia maximă din sectorul agricol va creşte cu 90 de lei, ajungând la 538 de lei. Pensia de serviciu maximă în plată, în Bihor, va fi de la 1 octombrie, de 12.155 de lei.

„Efortul bugetar determinat de această majorare, la nivelul Casei Judeţene de Pensii Bihor este de aproape 30 de milioane de lei”, apreciază Szarka Arpad. Cei mai mulţi bani – 17 milioane de lei, se vor duce la pensiile de stat. Alte 11 milioane de lei sunt necesare la majorarea pensiilor pentru limită de vârstă. Suma destinată măririi pensiilor agricole este de 962 de mii de lei.

Pe de altă parte, o mare parte a pensionarilor care au muncit în grupele I şi II de muncă vor beneficia, de asemenea, de mărirea pensiilor în patru tranşe.

 

Dan Birta3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor