Toamna orădeană a venit cu alai

Toamna orădeană a venit cu alai
De sâmbata, Oradea se afla, oficial, în sarbatoare. Vestea viitoarelor chefuri, concerte, festivaluri si târguri a fost purtata de-a lungul orasului de alaiul Toamnei oradene, pornit de pe platoul de la Sala Sporturilor „Antonio Alexe”, pentru a traversa Oradea din Iosia si pâna in spatele statuii lui Mihai Eminescu.  Toamna oradeana cu alai 02.10.2005 II Toamna oradeana cu alai 02.10.2005 III Toamna oradeana cu alai 02.10.2005 IV Toamna oradeana cu alai 02.10.2005 V

Mai putin vast decât în anii trecuti, alaiul s-a remarcat prin vioiciune si culoare. Caleasca din deschiderea alaiului si hotarârea cu care vizitiul „a luat fata” mult mai puternicelor tramvaie sau automobile luxoase care i s-au nimerit în fata la intersectii a desenat zâmbete amuzate pe fetele oradenilor, într-o înnorata zi de toamna.
Original a fost si „stolul” de printese si printi echipati de epoca, cei care au urmat îndeaproape caleasca pe traseul str. A. Cazaban – str. T. Vladimirescu – Piata Unirii – parcarea din str. Independentei. Majorete „estivale”


Mai degraba amuzanta s-a dovedit a fi sârguinta micilor majorete de la numeroase trupe din Oradea si Bihor în a respecta pasii, miscarile sincronizate, pe temperaturi nu tocmai favorabile unui echipament minuscul si în conditiile unui drum pe alocuri sever accidentat. „Fetele au mai fost o data la Oradea, asta-vara. Sunt pentru prima data la Toamna oradeana, dar am vrea sa mai venim”, ne-a spus instructoarea majoretelor din trupa Clevers.


De altfel, în alai, majoretele au constituit o majoritate consistenta. Au defilat, pe rând, trupele Juventus, Arany Palma, Phoenix si Clevers.
Trupele de muzica populara, cele care au încheiat alaiul, si-au pus la treaba toate segmentele de vârsta, de la instrumentistii având o vârsta respectabila si pâna la copiii gatiti în costume populare cu numere usor mai mari decât statura lor, cu cât mai stânjeniti de dimensiunea publica a aparitiei lor, cu atât mai simpatici.


Prima seara din Toamna oradeana s-a încheiat astfel încât sa deschida apetitul publicului pentru ziua de duminica, în al carei program folclorul a avut un loc de cinste.

Cristina Ghilea