Toate drumurile diplomaţiei duc la Moscova

Toate drumurile diplomaţiei duc la Moscova
RUSIA – Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană luptă, în aceste zile, pe aceleaşi două fronturi diplomatice: detensionarea relaţiilor cu Rusia şi reluarea ajutoarelor financiare pentru teritoriile palestiniene.

Diplomaţii de la Washington, Berlin şi Bruxelles se pregătesc să facă adevărate tururi de forţă la Moscova, în încercarea de a rezolva numărul din ce în ce mai mare de neînţelegeri dintre Kremlin şi statele occidentale.

Eforturile europene, conduse de ministrul german de Externe, vizează salvarea apropiatului summit bilateral dintre Rusia şi Uniunea Europeană. Pe agenda de lucru a acestuia se află statutul provinciei Kosovo, blocarea livrărilor de petrol către Lituania şi a importurilor de carne din Polonia şi criz a Monumentului Ostaşului Sovietic din capitala Estoniei.

Şeful diplomaţiei germane se va afla, astăzi, la Moscova, în aceeaşi zi în care omologul său de la Washington, Condoleezza Rice, încearcă să explice preşedintelui Putin că rachetele americane din Europa de Est nu vizează Rusia şi că independenţa provinciei Kosovo este un caz excepţional şi nu un precedent istoric în dreptul internaţional.

Un punct comun al celor trei puteri rămâne, însă, necesitatea reluării ajutorului financiar pentru teritoriile palestiniene, fără a finanţa, în acelaşi timp, mişcarea Hamas. Washingtonul a dat asigurări că donaţiile făcute în conturile Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei nu violează blocada financiară impusă mişcării Hamas.

În acest timp, Javier Solana şi alţi diplomaţi europeni au vorbit, în cadrul unei întâlniri cu şefii Ligii Arabe, despre mecanisme de ajutor financiar care să nu fie administrate de Hamas, ci de oficialii palestinieni agreaţi în cancelariile occidentale.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase