Toate proiectele pe POR din cadrul Polului de Crestere Timisoara au fost depuse spre finantare

De M. Hoster
Toate proiectele pe POR din cadrul Polului de Crestere Timisoara au fost depuse spre finantare
Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest a anunţat finalizarea procedurilor de depunere a proiectelor prin care s-a solicitat obţinerea de finanţări pe Programul Operaţional pentru Polul de Creştere Timişoara. Întreaga sumă disponibilă din fonduri europene, aproape 80 de milioane de euro, a fost alocată.

Planul Integrat de dezvoltare al Polului de Creştere Timişoara a însemnat depunerea spre finanţare a unui număr total de 24 de proiecte individuale. Toate acestea fac parte dintr-un plan integrat de dezvoltare al Polului de Creştere Timişoara, o organizaţie teritorială care include municipiul reşedinţă de judeţ şi localităţile Becicherecu Mic, Bucovăţ, Dudeştii Noi, Dumbrăviţa, Ghiroda, Giarmata, Giroc, Moşniţa Nouă, Orşişoara, Pişchia, Remetea Mare, Săcălaz, Sânmihaiu Român, Şag şi Consiliul Judeţean Timiş. Din păcate, nu toate entităţile administrative au depus proiecte de finanţare pe această linie de finanţare. În aceste condiţii Timişoara a luat cea mai importantă parte a banilor, doar câteva alte iniţiative fiind lansate de Dumbrăviţa sau Ghiroda, ambele tot în colaborare cu oraşul de pe bega, respectiv Moşniţa.

În general a fost vorba de proiecte de dimensiuni importante, proiecte destul de vizibile. „Vorbim aici de reabilitarea străzii Văcărecu, de modernizarea Parcului Rozelorconstruirea unui centru de afaceri pentru sectorul IT, reabilitarea spaţiilor publice din centrul istoric al oraşului Timişoara, Amenajarea complexului rutier Michelangelo, de reabilitarea străzii Cloşca”, ne-a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest

Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a vorbit despre eforturile mari făcute de municipalitate pentru accesarea fondurilor europene. Conform edilului, accesarea fondurilor europene reprezintă o sursă bună de venit, o oportunitate excelentă de a creşte bugetul oraşului. „Noi reuşim ca într-o situaţie economică dificilă să venim cu proiecte care vizează nu numai Timişoara, dar şi, spre exemplu, Dumbrăviţa. Polul de creştere Timişoara a primit cei mai puţini bani din ţară, criteriile de acordare s-au bazat pe gradul de dezvoltare a regiunii şi pe numărul de locuitori. Iar Timişoara a fost considerată o zonă dezvoltată, iar la număr de locuitori nu ne putem compara cu Prahova, unde sunt aglomerări urbane”, a declarat miercuri, Gheorghe Ciuhandu. Alături de numeroasele proiecte depuse pe această linie de finanţare Primăria Timişoara mai beneficiază de numeroase alte proiecte, cele mai importante dintre acestea fiind cel depus pe POS Mediu, este vorba de masterplanul Aquatim, respectiv pe POS Transport, aici vorbim de centrul intermodal de logistică.

„Urmează greul, o parte din proiecte a fost finalizate, dar urmează alte 17 asemenea contracte. Mai sunt în evluare alte numeroase proiecte. Sper să nu fim confruntaţi cu contestaţii la licitaţii, ceea ce ne-ar putea crea probleme cu UE. Noi am căutat să dezvoltăm legătura cu teritoriul. Ca exemplu vă dau extinderea reţelei de transport public la Dumbrăviţa, Moşniţa sau Ghiroda. Am urmărit să dezvoltăm o legătură cu primăriile de acolo, în perspectiva extinderii oraşului”, a mai declarat Ciuhandu

Una dintre puţinele localităţi care a şi reuşit să depună un proiect de finanţare în cadrul Polului de Dezvoltare a fost Dumbrăviţa. Primarul Szilagy Geza a anunţat că valoarea iniţiativelor finanţate de fonduri europene, fie că este vorba de proiecte de colaborare transfrontalieră cu Serbia sau Ungaria, fie că sunt alte linii de finanţare, inclusiv pe Polul Timişoara, depăşeşte valoarea bugetului comunei. În colaborare cu primăria Timişoara Dumbrăviţa va lucra la extinderea liniei de trolebuz de pe Calea Lipovei spre capătul comunei periurbane.

Preşedintele CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc, a remarcat la rândul său dezavantajul de care a „beneficiat” Timişoara, din cauză că a fost considerată o zonă dezvoltată, cea mai dezvoltată din România. El a mai vorbit despre riscul apariţiei de contestaţii la licitaţiile realizate pentru punerea în funcţionare a contractelor semnate pentru obţinerea banilor europeni: „Banatul a fost considerat ca o zonă cu grad de dezvoltare ridicat, ceea ce ne-a afectat. Banii alocaţi au fost mai puţini. Noi am reuşit să semnăm contractele, acum urmează partea tehnică, mai dificilă. Sper să nu avem probleme cu licitaţiile. Un bun exemplu în acest sens este deponeul de la Ghizela. Avem o investiţie la cheie şi nu o putem porni. Noi ne-am făcut treaba, Timişul a ridicat procentul de absorbţie al fondurilor europene la nivel naţional, valoarea contractelor semnate a fost o bună supriză pentru ministere”. Şefiul CJT a mai anunţat că a semnat în urmă cu câteva zile documentele de aprobare a pornirii investiţiilor pentru extinderea liniilor de trolebuz către Ghiroda şi Dumbrăviţa, proiecte realitate de Timişoara împreună cu cele două comune.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !