„Toate școlile cer tăieri de copaci. Dar plantări pe când?”

„Toate școlile cer tăieri de copaci. Dar plantări pe când?”
Constatând că arborii devin tot mai puțini în jurul școlilor, ecologistul Orlando Balaș cere ca directorii de școli să vină în fața Primăriei cu propuneri de plantări.

Inginer peisagist și cadru universitar, Orlando Balaș a identificat unde are încă Oradea lacune în ceea ce privește plămânul verde. E vorba chiar despre curțile și grădinile școlilor!

„Se taie, dar nu se plantează. Toate școlile cer tăieri de copaci. Dar plantări pe când? Ar putea ca o parte din banii primiți de la stat pentru fiecare copil școlarizat să fie folosiți ca să planteze niște arbori pentru copii. Să funcționeze și invers, nu doar să se taie, ci și să se planteze”, cere ecologistul.

Luni, cu ocazia ședinței consultative pe probleme de mediu, reînființată la nivelul Primăriei, Balaș a formulat următoarea propunere: directorii de școli și grădinițe din Oradea să vină cu propuneri de amenajare și arborizare a spațiilor verzi aferente acestor instituții.

„Sigur rămân bani” pentru plantări

„La festivisme suntem pe primul loc. Dar nu și la plantări. Ar trebui să fie avută în vedere situația spațiilor verzi la școli și grădinițe. Directorii ar trebui să se sfătuiască cu conducerea DPI și să se planteze copaci. Sigur rămân bani”, declară Orlando Balaș, insistând asupra importanței plantării și întreținerii de perdele verzi de arbori atât în jurul instituțiilor de învățământ, cât și în jurul arenelor sportive. Ecologistul insistă asupra nevoii de plantare a copacilor, și abia apoi gazoane, ce se pot dovedi scumpe și greu de întreținut.

Orlando Balaș consideră că este datoria directorilor de școli și grădinițe să se asigure că sunt suficienți copaci în jurul instituțiilor de învățământ pe care le păstoresc. Însă același lector universitar specializat (și) în peisagistică așteaptă mult mai multe de la edilii orașului. „Și Direcția Patrimoniului Imobiliar (DPI), dl. Popa, dar și Administrația Domeniului Public (ADP), dl. Andrica, se pot implica. Nu numai să pună mâna pe drujbă. Și ei sunt responsabili cu stratul de ozon. Aceasta deoarece Direcția Tehnică nu poate face plantări în cimitir, în piețe și la școli.

Ecologistul afirmă că recent a purtat discuții în acest sens și cu directorul DPI, Lucian Popa.

„Omul mi-a spus că nu are buget pentru plantări. Dar dacă vrei, îți faci. Din amenzi, din taxe. Ar trebui să folosească o parte din banii încasați din parcări pentru amenajarea de spații verzi. Să pună în primul rând arbori, nu gazon”, declară Balaș pentru JB & BIHON, sperând că responsabilii din Primărie vor lua măsuri fără să aștepte un impuls special de la primarul Ilie Bolojan.

Reacția Primăriei

Directorul Patrimoniului Imobiliar din Primărie spune că problemele curente țin de gospodărirea fiecărei școli. „La noi au rămas doar lucrările mari, în timp ce ei se ocupă de reparațiile curente.

Să își tundă iarba este tot de datoria lor”, afirmă Lucian Popa. Și totuși, transmite că și-a prins în buget și „ceva sume pentru spații verzi”. Pus în temă de JB & BIHON cu propunerea lui Balaș, Lucian Popa a părut să fie receptiv. „O să îi rog pe colegii mei să facă un inventar, și acolo unde vom avea lucrări, să se aibă în vedere și spațiile verzi. Avem exemplul Școlii nr. 16, unde, după ce s-a reabilitat clădirea, s-a asfaltat și curtea. Și acolo s-a înverzit”, ne-a declarat directorul Popa.

Rămâne de văzut ce se va alege din declarațiile de bune intenții edilitare, venite în urma unei propuneri gândite pentru sănătatea generației tinere.

Provocat de JB & BIHON, ecologistul Orlando Balaș a dezvăluit o serie de motive cel puțin îndoielnice în baza cărora unii orădeni cer ca arborii să fie ciuntiți sau chiar tăiați! Semn că pentru unii, mașinile proprii sunt mai importante decât mediul înconjurător. „Sunt solicitări pentru inter...9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor