Tőkés, blocat în procesul pentru Ordinul Steaua României

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
9Comentarii
Tőkés, blocat în procesul pentru Ordinul Steaua României
Tőkés László, parlamentar european din partea Ungariei, a trimis o sesizare Inspecţiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, nemulţumit că, din cauza unor vicii de procedură birocratică, nu poate continua procesul prin care constestă retragerea Ordinului Naţional Steaua României.

În prezenţa avocatului său, Kincses Elod, Tőkés a semnat actul care, spune avocatul, ar trebui să bage în viteză magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti. În urmă cu aproximativ un an, aceştia au comunicat respingerea contestaţiei înaintate de Tőkés prin avocat dar până acum nu au trimis şi motivaţia. În absenţa acesteia, reclamantul nu poate continua la Înalta Curte de Justiţie.

„De un an soluţia nu a fost motivată şi comunicată, nu e de mirare, pentru că e ilegală”, „nu face distincţia dintre fapte şi vorbe”, susţine avocatul.

Distincţia i-a fost retrasă lui Tőkés de preşedintele Klaus Iohannis în martie 2016, din cauza declaraţiilor făcute la Universitatea de Vară de la Balvanyos, când parlamentarul a cerut primului ministru Orban Viktor să pună la punct un sistem de cooperare prin care Ungaria să acorde protectorat Transilvaniei.

Avocatul Kincses se aşteaptă ca, în urma depunerii plângerii la Inspecţia Judiciară, în maxim o lună, magistraţii să comunice cele cerute în maxim o lună. În opinia sa, retragerea decoraţiei este nemeritată, mai ales că între cei care au cerut asta figurează „nişte penali arhicunoscuţi” despre care „nici nu poţi spune că sunt tobă de integritate” precum Gabriel Oprea sau Ilie Sârbu.

Tőkés a folosit ocazia pentru a-l ataca pe preşedinte: „compensează originea sa germană prin gesturi antimaghiare exagerate”.

Cu steagurile la CEDO

Avocatul a prezentat şi evoluţia proceselor stârnite în jurul steagurilor care flutură de la balconul de parlamentar al lui Tőkés, din strada Primăriei. Două dintre acestea au ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), după ce procesele prin care se contest avertisementele primite de la Primăria Oradea au fost pierdute de Tőkés. „Ni s-a comunicat că acţiunile au fost admise în principiu”, spune avocatul.

Parlamentarul a primit proces verbal pentru arborarea drapelelor Ţinutului Secuiesc, al regiunii Partium, nu şi pentru arborarea steagului Ardealului sau a altor drapele.

În opinia avocatului, faptul că pentru arborarea acestor steaguri s-a emis proces verbal pentru arborarea de steaguri publicitare, arată că legsilaţia în domeniu e incompletă.

Deşi i s-a cerut înlăturarea steagurilor de pe faţadă iar contestaţile sale au fost respinse de instanţe, Tőkés a păstrat toate steagurile în bancon. „Mă bucur că organele administraţiei s-au obişnuit cu aceste steaguri”, a spus el.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor