Tokes: M-a turnat cumnatul!

33Comentarii
Tokes: M-a turnat cumnatul!
Europarlamentarul ungurilor din Ardeal dezvăluie că un cumnat de-al său a turnat la Securitate toată familia Tokes.

Fostul episcop reformat de Piatra Craiului a declarat vineri că e o adevărată minune faptul că regimul comunist nu l-a lichidat fizic, date fiind cunoştinţele în detaliu pe care regimul Ceauşescu le avea despre acţiunile sale împotriva regimului din România, înainte de decembrie 1989.

Tokes a dezvăluit că propriul său cumnat, dr. Bartha Tibor, a fost un colaborator al Securităţii. Dr. Bartha a turnat la Securitate întreaga familie Tokes, dând note informative inclusiv despre mariajul său cu Tokes Eszter, sora europarlamentarului Tokes.

Tokes Laszlo a dat publicităţii cincisprezece note informative date de Bartha sub numele conspirativ „Stelian”, după căsătoria sa cu sora lui Tokes Laszlo, Eszter, în care se relatează despre activităţile familiei Tokes. În documentul pus la dispoziţie de europarlamentarul român de originie maghiară se arată că, înainte de căsătorie, dr. Bartha a depus alte şapte note informative, ce vizează atât familia Tokes cât şi despre alte persoane cu care familia a venit în contact. Printre aceste persoane se numără şi Doina Cornea.

Notele lui „Stelian”

Securitatea a catalogat acţiunile familiei Tokes ca fiind de sorginte şovină, „sursei Stelian” recomandându-i-se de mai multe ori să-i tempereze pe cei din familia soţiei sale şi chiar şi pe aceasta. Cităm din rapoartele Securităţii: „Sursa a fost instruită să stabilească până mâine cine din familie urmează să plece în această duminică la Timişoara şi să ne informeze asupra modalităţilor cum vor să ajungă. Totodată, să-i tempereze pe cei doi în sensul de a nu-şi exterioriza concepţiile lor şoviniste”. Sau: „Sursa a fost instruită să nu procedeze cu duritate, cu respingere, când vine în tangenţă cu aspecte naţionaliste ale membrilor familiei Tokes. I s-a făcut un instructaj adecvat în acest sens, în contextul general al relaţiilor sale cu familia”.

Tokes Laszlo a precizat că nu ţine legătura cu dr. Bartha. „Imediat după 1989, a căutat un pretext pentru a se certa cu familia mea şi a plecat în Ungaria. Acum lucrează la un spital central din Budapesta şi e un medic renumit. E şi un catolic practicant”, spune Tokes despre Bartha, cu o doză de ironie.

Acelaşi Tokes face apel la toţi foştii colaboratori ai Securităţii să-şi mărturisească păcatele şi să se spovedească. „Să-şi ceară iertare, dar în termeni concreţi! Aşa pot să-şi depăşească trecutul”, spune fostul episcop reformat. În ceea ce priveşte Biserica din care face parte, Tokes a arătat că un singur preot a răspuns pozitiv la circulara sa, prin care le cerea prelaţilor reformaţi din Eparhia de Piatra Craiului să-şi demaşte trecutul colaboraţionist. „Din 280 de preoţi, doar unul a răspuns şi a recunoscut. Şi acela, un inocent, care a căutat să nu facă rău prin informările sale”, afirmă Tokes, evitând să deconspire numele preotului… „Nu are acum relevanţă”, consideră eurodeputatul.

CĂLIN CORPAŞ33Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor