Tokes nu il intristeaza pe Kiss…

Tokes nu il intristeaza pe Kiss…
Liderii UDMR Bihor nu par îngrijoraţi de aparaţia partidului lui Tokes.

Partidul Popular Maghiar din Transilvania a primit personalitate juridică, fiind înregistrat de Tribunalul Bucureşti pe 15 septembrie. Iniţial, Tribunalul respinsese cererea oamenilor lui Tokes Laszlo, în urma unor contestaţii depuse în instanţă de persoana fizică Adrian Draghici, de Partidul Popular şi de Partidul Solidarităţii Democratice Pentru Şanse Egale şi o Societate Mai Bună. Adrian Drăghici a depus contestaţia pe motiv de fals şi uz de fals, susţinând că apar semnături false pe lista de susţinere. Tokes a acuzat UDMR că nu este străină de depunerea acestor contestaţii, însă în cele din urmă Tribunalul a acceptat recursul PPMT.

Prin intermediul acestui partid, Tokes îşi propune să lupte pentru mai multe obiective ale maghiarilor din Transilvania, cel mai important fiind cel al autonomiei teritoriale pe criterii etnice.

Pe site-ul său, Tokes a salutat înfiinţarea PPMT, plângându-se „obstrucţii de lungă durată, inutile şi uneori absurde”. Tokes a aşternut şi o declaraţie cu această ocazie, pe care o termină cu următoarele cuvinte: „La începutul anilor ’90, un jurnalist m-a întrebat la Paris: „Al cui este Ardealul? Răspunsul meu de atunci îl consider valabil şi acum: Ardealul nu este nici al românilor şi nici al ungurilor. Este al acelora care locuiesc aici. Ardealul este al ardelenilor. Ţinutul Secuiesc este al secuilor. Este moştenirea noastră unică şi indivizibilă”.

Liderii UDMR Bihor au comentat pentru Jurnal bihorean înfiinţarea PPMT. Liderul UDMR Bihor, Kiss Alexandru, a comentat într-un stil propriu înfiinţarea partidului lui Tokes, văzut ca o concurenţă pentru UDMR. „I-am spus o dată bunicii mele că am câştigat doar cu 2-1 un meci. În ultima clipă a dat şi adversarul un gol. Şi atunci mi-a zis bunica: «foarte bine, înseamnă că v-aţi bătut cu un adversar puternic». Dacă câştigi într-o competiţie, înseamnă că victoria valoarează mai mult. Maghiarii au dreptul să aleagă. Nu sunt întristat. cred în inteligenţa maghiarilor, cred că maghiarii ştiu să aleagă”, a comentat Kiss.

Preşedintele UDMR Bihor nu a uitat însă de acuzele lui Tokes la adresa UDMR, cum că Uniunea ar fi obstrucţionat înfiinţarea PPMT. „În aceste condiţii, ori suntem incapabili şi atunci e simplu să ne bată ori pur şi simplu n-am pus piedici şi atunci viaţa a început cu o minciună”, a spus, ironic, Kiss.

„Cât îl va ţine, oare?”

„Nu cred că este o noutate. Domnul Tokes a avut deja două partide: UDMR şi PCM. Întrebarea e cât timp îl va avea şi pe acest partid, pentru că din celelalte două a plecat. Domnul Tokes nu e un om stabil. Din perspectivă politică, privată sau ambele. Întotdeauna fuge după ceva nou şi întrebarea este: cât îl va ţine oare această iubire pe care o are faţă de acest partid, pentru că îi cunoştem fidelităţile sau infidelităţile”. Au fost cuvintele rostite de Szabo Odon, cu o oarecare undă de maliţiozitate la adresa celui care a atacat constant în ultimii ani UDMR, inclusiv filiala UDMR Bihor, a cărui preşedinte executiv este chiar Szabo Odon. Udemeristul Szabo e convins, de altfel, că Tokes va folosi PPMT atât ca un instrument de presiune asupra UDMR, cât şi ca unul de negociere cu liderii Uniunii – aşa cum s-a mai întâmplat în trecut.

CĂLIN CORPAŞ

Mang şi Popa nu i-ar da „like”

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !