Tone de sunet angelic

Tone de sunet angelic
TIMIŞOARA – Clopotul este cu siguranţă unul dintre cele nai fascinante instrumente sonore create de om. Bisericile creştine din toată lumea sunt cele care posedă tone de sunet angelic, propăvăduit de clopotele străvechi din turlele acestora.

În Timişoara, predominante sunt însă bisericile catolice şi ortodoxe. Cele mai impunătoare sunt catedrala ortodoxă din centrul Timişoarei şi biserica Millennium din cartierul Fabric, construită în urmă cu mai bine de un secol în stilul neo-roman, unic în oraşul de pe Bega. Povestea clopotelor din cele două biserici este foarte interesantă. Catedrala Ortodoxă Mitropolitană din Timişoara a fost construită între anii 1936 – 1946 în stilul bizantin moldovenesc.

Cele 11 turnuri au o înălţime de 96 de metri. Materialul din care au fost făcute clopotele catedralei e adus de la zeci de mii de kilometri depărtare, chiar din Indonezia. Până la locul în care se ridică Catedrala, acestea au fost aduse pe o şalupă, pe râul Bega. Apoi au fost cărate în care încărcate cu fân (pentru a fi protejate), care erau trase de boi. Fiind extrem de grele, cel mai greu clopot având peste trei tone, a fost nevoie de circa 300-400 de oameni şi scripeţi uriaşi pentru a fi aşezate în turlele bisericii.

Clopote

Rezonanţa extraordinară pe care o au clopotele Catedralei Ortodoxe din Timişoara este dată de materialul de calitate care a fost importat din Indonezia (Borneo-Sumatra). Metalul clopotelor conţine un aliaj de 78% aramă şi 28 % cositor englez.

Clopot cât 5 Dacii!

Clopotul cel mai mare din turlele Catedralei Metropolitane, care are o greutate de 3.505 kilograme, corespunde notei „Sol” şi poartă înscripţia „În tot pământul a ieşit vestirea lor şi la marginile lumii graiurile lor”. Greutatea acestui clopot ar fi echivalentă cu greutatea a nu mai puţin de cinci maşini Dacia. Al doilea, mai uşor, are o greutate de 1.391 de kg şi are tonul „Re”. Celelalte clopote nu depăşesc fiecare 1.000 de kg şi toate au inscripţii sacre.

Greutatea totală a clopotelor atinge aproape opt tone (7.920 kg), cât greutatea unui Tir de mare tonaj. Din acest motiv, balansoarele sunt prevăzute cu rulmenţi de bile, pentru a rezista la greutatea imensă şi mai important pentru a facilita balansul clopotelor.

Sunet „autentic” la Millennium

Biserica Millennium din cartierul Fabric a fost construită între anii 1896 şi 1901 în amintirea creştinizării maghiarilor în timpul Sfântului Ştefan, primul rege al ungurilor. Orga este piese de rezistenţă a bisericii, fiind construită de fiul celebrului Wegenstein. Pe lângă aceasta, vitraliile bisericii au o valoare aparte. Ele au fost donate de familii bogate din Austria, unde au fost şi construite.

Clopotele însăm care au o greutate totală de 5.096 de kilogramem au fost turnate chiar într-un atelier din cartierul Fabric, care purta numele unui evreum Hold. Proiectantul acestora este Novotny Antal, însă nu se ştie prea multe despre procedul şi despre materialul necesar turnării clopotelor. Ca şi alte biserici, fiecare din cele cinci clopote corespunde unei note muzicale. Cel mai mare clopot, a cărui rezonanţă este nota „Si” are peste 2.400 de kilograme. Interesant este faptul că instalaţia electrică care pune în funcţiune cele cinci clopote este încă cea originală. De altfel, întreaga instalaţie electrică a bisericii datează de acum un secol şi este încă în stare bună de funcţionare.

Cruci poleite cu aur

Armonia clopotelor de la catedrala ortodoxă timişoreană, cât şi aliajul şi scaunul susţinător sunt unice în ţară. Totuşi, catedrala ortodoxă mai ascunde câteva curiozităţi. Pe vârful turlelor sunt aşezate şase cruci, trei mitre şi şase vârfuri de cruci. Pe lanţurile crucilor şi pe feţelor mitrelor sunt fixate discuri, talere ovale şi bule decorative confecţionate din aramă şi poleite cu aur prin metoda galvano-plastică.

Pentru a vă face o idee asupra dimensiunilor, trebuie să vă imaginaţi doar că crucea cea mare, aşezată pe cupola Pantocratorului are o înălţime de 6,90 metri, un postament de 4,10 metri, înălţimea totală fiind de 11 m şi cu o lăţime de 3,40 m. Armonizarea şi gama muzicală a clopotelor a fost îmbinată de compozitorul Sabin Drăgoi. Fiecare din cele şapte clopote corespunde unui ton muzical şi are câte o înscripţie luată din textele sfinte. În plus, interiorul catedralei ortodoxe a fost revonat prin mai multe lucrări care avut loc în ultimii ani.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase