Topul celor mai răsunătoare gafe comerciale

1Comentariu
Topul celor mai răsunătoare gafe comerciale
Pătuţurile în care bebeluşii se sufocau, autoturismele predispuse la explozii şi pastilele anti-răceală otrăvite, sunt trei dintre produsele care au fost retrase de pe piaţă de-a lungul timpului, în urma unor scandaluri legate de siguranţa consumatorilor.

Proaspătul scandal al pedalelor de acceleraţie a semănat nedumerire şi chiar teamă printre posesorii de autoturisme Toyota din Europa şi Statele. De asemenea, NASA a fost cooptată pentru a investiga problema tehnică a maşinilor, iar autorităţile americane vor să-i aplice companiei nipone o amendă-record de 16,4 milioane de dolari.

Cazul Toyota este însă doar o verigă dintr-un lung şir de gafe comerciale ale producătorilor mondiali. De-a lungul timpului au existat numeroase scandaluri care au dus la scoaterea de pe piaţă a unor produse, iar revista Time a realizat un top al acestora.

Slinguri sufocante

În jur de un milion de slinguri (eşarfe cu ajutorul cărora sunt purtaţi copiii) sub formă de poşetă au fost retrase pe 24 martie 2010, după ce au fost asociate cu moartea a trei bebeluşi. De altfel, înainte de scoaterea de pe piaţă, Comisia americană pentru Siguranţa Consumatorilor avertizase că slingurile de tip poşetă prezintă un risc de sufocare, în special pentru copiii mai mici de patru luni: asta deoarece copiii se pot sufoca dacă materialul din care sunt făcute slingurile ajung să le acopere căile respiratorii.

Cazul Toyota

Pe 21 ianuarie 2010, cel mai mare producător de automobile din lume, Toyota, a chemat în service-uri peste patru milioane de autoturisme vândute în Statele Unite şi Europa, pentru a corecta o problemă apărută la nivelul pedalelor de acceleraţie, care ar fi putut să se blocheze. Toyota întâmpinase o problemă similară şi în noiembrie 2009, când mai bine de cinci milioane de exemplare au fost chemate în service-uri, în legătură cu covoraşele de maşină necorespunzătoare, care ar fi putut să se agaţe de pedalele de acceleraţie şi să creeze accelerarea nedorită a autoturismelor.

Pătuţuri ucigaşe

Mai bine de 400.000 de pătuţuri de copil produse de compania Simplicity au fost scoase de pe piaţă pe 2 iulie 2009, după ce un bebeluş de opt luni de zile din Huston s-a sufocat. Paturile, produse în China, aveau o latură detaşabilă care se rupea cu uşurinţă şi crea un spaţiu între saltea şi respectiva latură, în care un bebeluş s-ar fi putut bloca şi sufoca. De altfel, incidente similare legate de produsele Simplicity se înregistraseră şi în 2007 şi în 2008, însă companiei i s-a permis să rămână pe piaţă după ce a dat asigurări că urma să remedieze problemele, fapt care nu s-a întâmplat.

Probleme Made in China

În 2008, cel mai mare producător chinez de lapte praf a retras de pe piaţă o cantitate de 700 de tone de produse destinate sugarilor, după ce un copil şi-a pierdut viaţa, iar alţi 50 au suferit unele afecţiuni la nivelul rinichilor. În laptele praf au fost identificate urme de melamină, o substanţă folosită la fabricarea materialelor plastice. Mai târziu a ieşit la iveală faptul că melanina a fost introdusă ca ingredient cu bună ştiinţă de către producătorii fără scrupule, pentru a spori în mod artificial nivelul de proteine. În final, două persoane au fost condamnate la moarte, însă scandalul a afectat serios reputaţia Chinei. Ţara se confruntase cu o problemă similară cu un an înainte, când Administraţia americană pentru Medicamente şi Alimente a retras de pe piaţa din Statele Unite 60 de milioane de conserve de mâncare pentru câini şi pisici, după moartea a 14 animale de companie. Tot în 2007, o serie de jucării fabricate în China au fost scoase de pe rafturi din cauza unor îngrijorări legate de vopselele care conţineau plumb.

Ford Pinto

De parcă nu era de ajuns că modelul Pinto al celor de la Ford a fost caracterizat de o lipsă de fiabilitate, Ford i-a creat şi un imens prejudiciu prin felul în care a gestionat temerile privind nivelul său de siguranţă. La începutul anilor ’70, înainte ca maşina să ajungă pe piaţă, au apărut unele îngrijorări privind faptul că, dacă automobilele Pinto ar fi fost lovite din spate de către alte maşini, ar fi putut exploda. Asta deoarece poziţionarea rezervorului ar fi putut duce la fisurarea sa în cazul unui accident, existând astfel riscul să se producă un incendiu sau o explozie. În loc să regândească designul modelului Pinto, compania Ford a decis însă, în urma unui calcul extrem de cinic, că ar fi fost mai ieftin să plătească eventualele daune în urma proceselor care ar fi putut rezulta ca urmare a defectului care caracteriza modelul Pinto. Procesele nu au întârzat să apară, la ele adăugându-se şi o serie de acuzaţii penale. Deşi compania Ford a fost găsită până la urmă nevinovată, a chemat în service-uri totuşi 1,5 milioane de autmomobile Pinto de pe piaţă şi a montat un sistem de siguranţă suplimentar pentru rezervoare, pentru a se asigura că nu vor izbucni în flăcări. Reputaţia modelului a fost însă lezată iremediabil, Pinto-urile fiind retrase definitiv de pe piaţă.

Anvelope Firestone

În 2000, compania Bridgestone/Firestone a retras de pe piaţă 6,5 milioane de anvelope, care au stat la baza uneia dintre cele mai eşecuri din întreaga istorie a automobilelor – o eroare de producţie care a dus la moartea a aproape 175 de persoane şi la rănirea altor 700. Anvelopele cu probleme explodau pur şi simplu la drum, fapt care a dus la răsturnarea maşinilor, în special a SUV-urilor. Spre sfârşitul aceluiaşi an, compania concurentă Goodyear a întâmpinat şi ea o serie de probleme: o eroare în proiectarea unor cauciucuri destinate camioanelor a determinat o serie de accidente rutiere, în urma cărora au murit 15 persoane, iar în jur de 120 au fost rănite.

Scandalul cărnii de vită

În februarie 2009, Departamentul american de Agricultură a retras de pe piaţă aproape 65.000 de tone de carne de vită, după ce un abator din California a fost acuzat că a sacrificat exemplare bolnave şi extrem de plăpânde, fapt interzis de legislaţia în domeniul alimentar. La data iniţierii retragerii de pe piaţă, majoritatea cantităţii de carne cu probleme fusese deja consumată. În mod remarcabil, nu au fost înregistrate îmbolnăviri.

Alune cu salmonela

Peanut Corp. În 2008, Statele Unite ale Americii au fost lovite de o epidemie de salmonela care a îmbolnăvit sute de oameni şi, potrivit unor informaţii, ar fi dus la moartea a opt persoane. Investigaţiile i-au făcut pe agenţii federali să-şi îndrepte atenţia asupra alunelor procesate a fabrica din Blakely, Georgia, a companiei Peanut Corp. Acolo, investigatorii au descoperit condiţii de igienă îngrozitoare: pereţii şi tavanele fuseseră cucerite de igrasie, iar şobolanii şi gândacii fojgăiau în voie. Chiar mai grav, compania comercializase produse deşi o analiză internă aratase că fuseseră contaminate cu salmonela, a descoperit Administraţia americană pentru Medicamente şi Alimente. Rezultatul investigaţiei a fost o retragere masivă de pe piaţă a alunelor procesate, care ajunseseră în fel de fel de alimente, precum untul de arahide sau îngheţata. Compania, care a negat acuzaţiile, şi-a declarat falimentul în cele din urmă.

Pastile otrăvite

În toamna anului 1982, şapte persoane din Chicago au murit după ce au înghiţit pastile anti-răceală Tylenol, care conţineau cianidă de potasiu. Nu s-a aflat nici până acum cum a ajuns substanţa otrăvitoare în respectivul medicament, însă poliţia americană a urmărit pista unei mâini criminale, doritoare să facă cât mai mult rău. În cele ce au urmat, megafoanele maşinilor de poliţiei au răsunat pe străzile din Chicago, avertizându-i pe locuitorii oraşului să arunce pastilele de Tylenol pe care le-ar fi putut cumpăra. Din nefericire, cazul Tylenol a inspirat alte minţi bolnave din Statele Unite. Astfel, autorităţile americane au semnalat în următoarele luni 270 de cazuri în care s-a umblat la diverse produse cu scopul de a face rău. Exemplele variază de la ace introduse în acadele la alte tipuri de medicamente în care au fost introduse substanţe otrăvitoare.

Eroarea Vioxx

Pe data de 30 septembrie 2004, compania farmaceutică Merck şi-a anunţat decizia de a-şi retrage de pe piaţă, la nivel mondial, întreg stocul de Vioxx, un medicament contra artitei, care adusese companiei venituri de 2,5 miliarde de dolari în anul precedent. Potrivit reprezentanţilor Merck, decizia a venit în urma unui studiu care arătase că pacienţii care luau medicamentul mai mult de 18 luni erau expuşi unui risc crescut de infracte şi de atacuri cerebrale. În anul 2007, conturile Merck s-au golit cu 4,85 miliarde de dolari, în urma celor 27,000 de procese intentate ca urmare a unor decese şi afecţiuni legate de medicamentul Vioxx.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor