Topul investiţiilor străine

ORADEA – Austria se află pe primul loc în ceea ce priveşte soldul investiţiilor străine directe (ISD) în România la sfârşitul anului 2007. Investiţiile austriecilor în ţara noastră se ridică la 9.161 milioane euro, cu o pondere de 21,4% în totalul ISD.

Locul doi este ocupat de Olanda, cu ISD de 6.988 milioane euro – 16,3% din total, iar pe locul trei se plasează Germania, cu 5.020 milioane euro şi o pondere de 11,7%.
Francezii sunt pe locul patru, cu investiţii de 3.759 milioane euro – pondere de 8,8%. Grecia ocupă locul cinci, cu investiţii de 3.192 milioane euro – 7,5% pondere, iar Italia – locul şase, cu 2.617 milioane euro – 6,1%.
În topul investiţiilor străine urmează Elveţia, Cipru, Turcia şi Ungaria. Este interesantă poziţia ocupată de micuţul stat Luxemburg, care a luat faţa Statelor Unite ale Americii în ceea ce priveşte ISD în România.
Cercetarea statistică a ISD a fost făcută de Banca Naţională a României în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică. Potrivit statisticii, soldul final al ISD la 31 decembrie 2007 a fost de 42.770 milioane euro, din care 31.501 milioane euro participaţii la capitalul social (74%) şi 11.269 milioane euro credit net primit de la investitorii străini.

Repartizare

Din punct de vedere al orientării investitorilor străini spre ramuri economice, cele mai multe ISD s-au localizat în industria prelucrătoare – 32,9%. Urmează intermedierile financiare şi asigurările, cu o pondere de 23,3%, şi comerţul cu amănuntul şi cu ridicata – 14%.
Pe regiuni de dezvoltare, 64,4% din ISD s-au orientat spre Bucureşti. Urmează Zona Centru cu 8,3%, Sudul cu 6,9% şi Sud
-Estul cu 5,7%.
Potrivit metodologiei, sunt considerate investiţii străine directe: capitalul social vărsat şi rezervele ce revin unui investitor nerezident care deţine cel puţin 10% din capitalul social subscris al unei întreprinderi rezidente, creditul dintre acest investitor şi întreprinderea în care a investit, precum şi profitul reinvestit.

 

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !