Tot mai mulți orădeni ajung la spital mușcați de căpușe

Reactualizat la:
5Comentarii
Tot mai mulți orădeni ajung la spital mușcați de căpușe
DSP Bihor atenționează că numărul orădenilor muşcaţi de căpuşe a crescut într-un an cu aproximativ 40%.

O realitate tristă îi determină pe doctorii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor să atenţioneze populaţia pentru a se putea proteja împotriva căpuşelor. Reprezentanţii DSP Bihor spun că din datele Spitalului Judeţean Oradea, privitor la pacienţii domiciliaţi în Oradea care s-au prezentat la UPU-SMURD cu muşcături de căpuşe, rezultă că în anul 2014 un număr de 313 persoane iar anul trecut 437 persoane au fost muşcate de căpuşe şi au solicitat ajutor medical. Creşterea numărului de cazuri în anul 2015 faţă de 2014 a fost deci de aproximativ 40% (39,62%).

8capusa

Din acest motiv, acum, la debut de sezon cald, doctorii de la DSP transmit informaţii esenţiale despre îmbolnăvirile datorate căpuşelor şi modalităţi de prevenire a muşcăturii de căpuşă.

Ce sunt căpuşele?

Căpuşele sunt insecte parazite, minuscule, care transmit boli grave, cum ar fi: boala Lyme (numită şi borelioză), meningoencefalita. Aceste afecţiuni se pot transmite prin secreţiile, toxinele sau organismele conţinute de saliva căpuşelor, eliberate în urma muşcăturii.

Căpuşele se găsesc pe tegumentele mamiferelor (sau în blana lor), pe pielea păsărilor sau, mai rar, a reptilelor. Înţepăturile lor nu dor, prezenţa lor nu este simţită de către gazdă de aceea, periodic, pielea trebuie examinată.

8capusa1

Căpuşele pot fi întâlnite în grădini, în parcuri, în livezi sau în păduri, în tufişuri şi poieni, în ierburile de la marginea lanurilor sau pe gazonul din jurul casei, în camping, chiar şi pe animalele de casă – câini şi pisici (după plimbările lor mai aduc câteodată câte o căpuşă!). O căpuşă flămândă caută surse din care să se hrănească cu sânge: un om sau animal.

Simptome şi semne

Muşcăturile de căpuşă nu sunt dureroase, spun doctorii de la DSP Bihor. Principalele semne sunt durerea, roşeaţa şi tumefierea (umflarea) locului muşcăturii, uneori pot apărea vezicule însoţite de mâncărime. E posibil ca muşcătura să cauzeze oboseală, greaţă şi vărsături, amorţeală, dificultăţi de mişcare, dureri de cap, febră, frisoane, slăbiciuni musculare şi pierderea poftei de mâncare, semne asemănătoare gripei. Ultimele simptome prezentate, arată începutul unei probleme serioase, transmise prin muşcătura căpuşei.

Când bihorenii găsesc câte o căpuşă sunt rugaţi să nu intre în panică, să folosească o mănuşă sau un şerveţel, să nu atingă căpuşa cu mâinile goale şi să nu strângă între degete căpuşa care i-a muşcat întrucât tot conţinutul din intestinele sale (conţinând microbi) trece în sângele omului.

Doctorii DSP recomandă ca îndepărtarea căpuşei să se facă cu o pensetă astfel: căpuşa trebuie întoarsă pe spate şi apucată ferm cât mai aproape de piele, după care se trage uşor, iar aceasta va ieşi singură, fără vreun disconfort major. Cei ce nu au la ei pensetă, pot face la fel cu un fir de aţă pe care îl leagă în jurul regiunii dintre cap şi corp a căpuşei şi mişcă apoi uşor aţa din stânga în dreapta şi invers. Astfel, căpuşa se desprinde în întregime. Căpuşa trebuie pusă într-o pungă ce trebuie sigilată şi aruncată la gunoi.

8capusa 2

După îndepărtarea căpuşei, trebuie spălată bine zona respectivă cu apă şi săpun, apoi aplicaţi o tinctură de iod. Cei ce nu pot scoate căpuşa în condiţii de siguranţă, trebuie să apeleze la ajutorul celui mai apropiat serviciu de urgenţă. În caz contrar, dacă o persoană nu ştie să scoată căpuşa există riscul ca în timpul manevrei, capul insectei să rămână înfipt în piele, putând provoca infecţii puternice. Căpuşele nu se înlătură aplicând chibrituri aprinse, vaselină sau ceară caldă, deoarece aceste remedii pot fi periculoase, atenţionează inspectorii DSP Bihor. Ei spun că ideal ar fi ca oamenii care văd că au fost muşcaţi de căpuşe să apeleze direct la medic fiindcă de foarte multe ori rămân părţi din corpul acestora, care sunt mult mai dificil de extras.

După “extragerea” căpuşelor, la locul respectiv rămâne o discretă roşeaţă, cu umflarea zonei din jurul înţepăturii, care se va remite în zilele următoare.

Cum se previn muşcăturile de căpuşă?

Pentru a preveni muşcăturile de căpuşă, DSP Bihor recomandă respectarea următoarelor reguli:

· cel mai bun mod de a vă proteja împotriva bolilor provocate de muşcăturile de căpuşă este să vă feriţi de muşcăturile acestora;

· utilizaţi spray-uri cu substanţe care distrug căpuşele, înainte de vă duce în locuri cu risc, pulverizaţi aceste substanţe pe porţiunile de piele expusă, exceptând faţa;

· amenajaţi şi salubrizaţi teritoriul, îndepărtând frunzele căzute, tăiaţi şi curăţaţi tufele şi vegetaţia înaltă;

Ciclul de viaţă al unei căpuşe

· evitaţi păşunatul vitelor în zone de agrement şi odihnă;

· evitaţi să plimbaţi câinii în zonele cu densitate mare de căpuşe;

· păstraţi la soare pentru un timp buchetele de flori aduse din pădure, căpuşelor nu le place soarele.

· protejaţi-vă tegumentele corpului, prin folosirea îmbrăcămintei de culoare deschisă, ce permite evidenţierea căpuşelor agăţate de haine şi înlăturarea lor precoce.

· purtaţi cămăşi cu mânecă lungă, pantaloni lungi, pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje, cizme, pantofi sau ghete închise.

· introduceţi manşetele pantalonilor în şosete, pentru a împiedica căpuşele să vi se urce pe picioare.

· dacă descoperiţi pe haine căpuşe, acestea pot fi îndepărtate cu o bandă adezivă. Palma se va înveli în bandă adezivă cu partea lipicioasă în exterior şi se va presa pe căpuşă. Aceasta se va lipi pe bandă. Este suficient să pliaţi banda adezivă peste aceasta şi să o aruncaţi la coşul de gunoi.

· purtaţi haine de culori deschise pentru a putea vedea uşor căpuşele.

· dacă aveţi părul lung, ţineţi-l strâns sau acoperit cu o şapcă sau un batic pentru a vă proteja şi mai mult.

· la întoarcerea din excursie sau din parc inspectaţi-vă corpul cu atenţie, căpuşele se pot fixa oriunde fără a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii lor.

8capusa35Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor