Tot mai mulţi şomeri

Rata şomajului în judeţul Bihor a ajuns la 4,6%. Potrivit statisticilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor, numărul total de şomeri la data de 31 iulie era de 12.841 în creştere faţă de luna trecută când erau înregistraţi 11.968.

Din totalul şomerilor 7.058 beneficază de indemnizaţie de şomaj. În luna iulie a acestui an, rata şomajului feminin era de 4%. Potrivit reprezentanţilor AJOFM Bihor, peste 50% din totalul şomerilor sunt bărbaţi. Toate segmentele de vârstă sunt afectate de şomaj, dar în ultima lună cei mai mulţi şomeri au provenit din rândul tinerilor. Nu mai puţin de 814 tineri fiind înregistraţi în luna iulie ca şi şomeri. „În cursul lunii trecute au fost înregistraţi în baza de date a agenţiei 642 de şomeri cu vârste cuprinse între 25 şi 35 ani, 576 cu vârste între 35 şi 45 de ani, 344 de şomeri peste 45 de ani şi 192 peste 50 de ani”, a precizat Maricica Juca, purtărorul de cuvânt al AJOFM Bihor.

Dificil

Plasarea şomerilor cu vârsta peste 55 de ani este foarte dificilă, potrivit reprezentanţilor AJOFM Bihor, din cauza faptului că agenţii economici evită încadrarea în muncă a acestei categorii de persoane. „De regulă, şomerii de peste 55 de ani parcurg integral perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj, după care majoritatea se pensionează pentru limită de vârstă sau invaliditate”, spune Juca.

O altă categorie vulnerabilă sunt absolvenţii. Şi aceştia sunt destul de greu de plasat în muncă deoarece marea majoritate a angajatorilor cer experienţă. În prezent în evidenţele AJOFM sunt înscrişi 576 de absolvenţi, dintre care nu mai puţin de 491 s-au înscris în cursul lunii trecute. Dintre absolvenţii înregistraţi 388 au terminat liceul, 98 sunt absolvenţi de studii superioare, iar nouă au absolvit şcoli profesionale sau de arte şi meserii.

Simona Albinaru0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !