Tot poporul la control medical

8Comentarii
ORADEA – După luni de amânări mai mult sau mai puţin justificate, de mâine va începe cel mai amplu program naţional de evaluare a stării de sănătate a tuturor românilor. Astfel, în această lună, toţi bihorenii care sunt născuţi în iulie vor primi scrisorile în etape, urmând ca în a treia decadă a lunii să le primească şi cei născuţi în august.

Restul bihorenilor vor primi şi ei scrisorile şi taloanele până la finele anului. „De luni fiecare bihorean va aştepta acasă scrisoarea ce conţine atât indicaţii privind acest program cât şi cele două taloane.

Cu unul va merge la medicul de familie şi cu cel de-al doilea la laboratorul unde pacientul îşi va efectua analizele. Prezenta la medicul de familie cu taloanele este obligatorie deoarece numai aşa se vor putea deconta serviciile medicale la nivel de CAS”, susţine dr. Dorel Ţârţ, purtător de cuvânt la Autoritatea de Sănătate Publică Bihor cât şi coordonatorul programului la nivel de Bihor.

După efectuarea analizelor, fiecare va merge din nou la medicul de familie pentru interpretarea analizelor şi recomandări în funcţie de rezultate. Nu se vor prezenta la control, în cadrul acestui program, persoanele care în ultimele 30 de zile au efectuat investigaţiile paraclinice menţionate în program, bolnavii cronici cunoscuţi şi dispensarizaţi de către medicul de familie şi care în ultimele 90 de zile au efectuat aceste investigaţii cât şi copiii de la 0-3 ani. Prezentarea acestora se va face numai la recomandarea expresă a medicului.

 

Cu programare

„În momentul în care fiecare cetăţean va primi acasă scrisoarea, nu trebuie să se prezinte imediat la medicul de familie ci va trebui să se programeze pentru a nu se crea îmbulzeală la cabinete”, adaugă dr. Ţârţ.

De acest program beneficiază gratuit atât persoanele asigurate cât şi cele neasigurate. Cele care nu au medic de familie, se pot prezenta la orice doctor. Cât priveşte laboratoarele din Bihor la care pacienţii îşi vor putea efectua analizele, la fiecare cabinet al medicului de familie trebuie să fie afişată o listă cu acestea.

Până acum peste 28 de laboratoare au încheiat contractul cu Casa Judeţeană de Asigurari de Sănătate. „Majoritatea sunt private. Până acum doar laboratoarele din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Oradea şi al Spitalului din Aleşd au încheiat un astfel de contract. Pentru a nu purta populaţia din mediul rural pe drumuri am dispus înfiinţarea unor centre de recoltare în cadrul cabinetelor medicilor de familie din aproape toate comunele”, precizează dr. Ţârţ.

 

Derulare

Acest program este finanţat integral de Ministerul Sănătăţii, valoarea acestuia fiind preconizată la aproximativ 300 de milioane de euro. Fiecare cetăţean va beneficia gratuit de o consultaţie clinică şi un set de maximum nouă analize gratuite, care să ajute la depistarea unor eventuale afecţiuni cardiace, hepatice, renale, diabet sau anemii.

Dacă în urma acestor examene medicul de familie suspectează existenţa unei boli, pacientul va fi trimis la medicul specialist. În Bihor se preconizează că vor beneficia de acest program peste 500.000 de persoane.

Viorica Borz8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor