Toţi elevii să poftească la vaccin!

Toţi elevii să poftească la vaccin!
Din octombrie, doctorii vor începe sa umble prin scoli si facultati pentru a efectua campania de vaccinare obligatorie la anumite vârste, cu scopul de a evita aparitia unor epidemii. Toate fetele de liceu dintr-a IX-a vor fi vaccinate antirubeolic în intervalul 3 – 7 octombrie.

În primul an de liceu

Liceenii din clasele a XII-a vor fi vaccinati împotriva hepatitei B de trei ori. Prima doza o vor primi în perioada 24 – 28 octombrie, a doua doza între 5 – 9 decembrie, iar ultima doza în perioada 8 – 12 mai 2006.

La sfârsitul lunii octombrie vor fi inclusi în programul de vaccinari si studentii din anul I de la Facultatea de Medicina si Stomatologie, precum si elevii din anul I care urmeaza scoli sau colegii postliceale. Toti acestia vor fi vaccinati împotriva hepatitei B în perioadele urmatoare: între 31 octombrie si 4 noiembrie vor fi întepati cu prima doza de vaccin, între 12 decembrie – 16 decembrie vor primi a doua doza, iar a treia este programata pentru intervalul 22 mai – 26 mai 2006.

Bobocii, la vaccinare

În perioada 16 – 20 ianuarie 2006, toti bobocii din clasa I vor fi vaccinati antirujeolic, antirubeolic, antiurlian (RRO) si antidiftero-tetanic (DT).

Între 21 – 25 noiembrie se va declansa vaccinul antipoliomielitic, scolarii din clasele a III-a vor fi vaccinati antipoliomielitic, si tot în aceasta perioada elevii dintr-a IV-a vor primi în completare vaccin împotriva hepatitei B, cu doza a III-a.

Elevii din clasele a VIII-a figureaza si ei în calendarul campaniei de vaccinare care bate la usa. Totusi, ei scapa acum de ac pâna în primavara, mai exact în perioada 13 – 17 martie 2006. Atunci, doctorii vor vaccina diftero-tetanic si fetele, si baietii, iar simultan vor efectua si vaccinul antirubeolic, dar numai la fete.

Nu chiuliti de la vaccin!

Medicii epidemiologi ai Directiei de Sanatate Publica ne-au comunicat ca vaccinurile vor fi administrate copiilor de catre doctorii din scoli si unii medici de familie, pe care urmeaza sa îi nominalizeze.

Inspectorii DSP cer însa sprijinul profesorilor si al parintilor, pentru ca prezenta copiilor la scoala în perioada vaccinarii sa fie de suta la suta. Tinerii nevaccinati risca sa contracteze aceste boli si sa le transmita si altor oameni, creând focare de infectii si epidemii. Chiar daca sunt pe moment dureroase, vaccinurile si-au dovedit în timp eficacitatea.

Otilia Sandor