Toxiinfecţie alimentară din conserve

Toxiinfecţie alimentară din conserve
ORADEA - Alimentele perisabile ţinute necorespunzător, cât şi neatenţia în ceea ce priveşte igiena proprie, determină în ultima perioadă îmbolnăvirea de toxiinfecţie alimentară a numeroase persoane.

Zilnic, pe Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic Judeţean Oradea sunt internaţi până la cinci bihoreni având acest diagnostic. „Pe perioada verii trebuie să evităm să consumăm conserve de care avem unele îndoieli.

Totodată, mâncarea trebuie ţinută în frigider, şi nu în cămară, deoarece aici temperatura nu este potrivită pentru a nu se strica”, susţine dr. Lucia Mihalache, medic specialist în cadrul Secţiei de Boli Infecţioase. Şi consumul salatelor cu maioneză sau smântână trebuie evitat, în cazul în care acestea au fost ţinute timp îndelungat.

„Multe persoane, când văd un pateu de ficat că este verde pe deasupra, îndepărtează pateul care are o culoare mai ciudată, şi restul îl consumă. Apoi se întreabă de ce după câteva ore se simt rău”, adaugă dr. Mihalache.

Atenţie la simptome
„O parte din pacienţi, deşi se simt rău, nu se prezintă imediat la medic, ci stau acasă până se deshidratează. Orice persoană trebuie să ştie că atunci când începe deja să aibă o stare de rău generală, prezintă greţuri şi vărsături, trebuie să fie adusă imediat la spital”, sfătuieşte dr. Mihalache.

Astfel, tratamentul va fi axat pe medicamente antiemetice, pansamente gastrice, uneori şi antibiotice. Se face o reechilibrare hidroelectrolitică, pentru că în afară de pierderea apei din organism, prin vărsături şi diaree, se pierd şi minerale (electroliţi) indispensabile unei bune funcţionări a organismului.

Totodată, trebuie consumate ape minerale necarbogazoase, sucuri de fructe, supe, legume sau alte alimente care conţin electroliţi. Pentru cazurile mai grave, reechilibrarea hidroelectrolitică se face cu soluţii în perfuzii.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase