Tradiţia „buda-n curte”, în recesiune

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
2Comentarii
Tradiţia „buda-n curte”, în recesiune
La final de an, Compania de Apă Oradea anunţă că tot mai mulţi orădeni respectiv clienţi din judeţ aleg să se conecteze la reţelele de canalizare. În municipiu, şi Primăria pune presiune pe orădeni, prin supraimpozitare.

Bilanţul Companiei de Apă pe anul acesta arată creşteri semnificative ale numărului de clienţi racordaţi la reţeaua de canalizare. În esenţă, asta înseamnă reducerea poluării cu deşeuri menajere, prin anularea veceurilor din fundul curţii sau a foselor septice, de multe ori defecte.

„La nivelul municipiului Oradea, față de 82,5% din 2016, gradul de utilizare a rețelei de canalizare a crescut la 88,4% în 2018”, informează Compania de Apă. Spre comparaţie, în restul ariei de operare a companiei, acest indicator este de doar 60,4%.

La Oradea, contează mult presiunea pe care o pune Primăria pe cetăţeni, pentru a-i convinge să se racordeze la reţelele de canalizare. Din 2017 se aplică o hotărâtre de consiliu local privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, care prevede majorarea impozitului pe clădiri cu 50%, în cazul nedeținerii unui contract de furnizare a serviciilor de canalizare menajeră, în condițiile în care clădirea este situată pe o stradă racordată la rețeaua de canalizare.

Ca măsură de remediere a „deficitului din judeţ,, CAO a iniţiat discuţii cu primarii localităţilor în ideea introducerii aceloraşi măsuri complementar-coercitive.

Infringement

De altfel, din cauza poluării generate de gospodăriile neracordate la reţelele de canalizare, România este deja în pragul unui infringmenent. La intrarea în această iarnă, reprezentanţii companiilor de apă din ţară au fost convocaţi la Bucureşti, la Ministerul Mediului şi li s-a pus în vigoare că, la nivel naţional, riscăm un infringment din cauză că nu sunt suficiente staţii de epurare și reţele de canalizare. Directorul CAO, Ovidiu Gavra, spune că Bihorul stă bine în această privinţă, cu atât mai mult cu cât recent, în contul unor proiecte pe fonduri europene, s-au pus în funcțiune cele două stații de epurare din Beiuș și Tinca.

Riscul, spune directorul, vine din faptul că există încă localităţi cu peste 2.000 de locuitori care nu sunt legate la canalizare, aşa cum cere UE.

Conform unor calcule estimative, penalităţile ar putea ajunge la 150.000 euro/zi, amendă facturată statului român. Ulterior, acesta s-ar putea îndrepta împotriva celor direct vinovaţi, dar această metodă nu este foarte folosită de stat în relaţia cu administraţiile locale.

Va urma

Următorul program cu finanțare europeană pe care îl va implementa CAO e pe Programul Operational Infrastructura Mare – „Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în Bihor”, în valoare estimată de 108.286.990 euro. În prezent este în curs de derulare licitația de achiziție a consultantului, care va întocmi Studiul de fezabilitate și va înainta Uniunii Europene Aplicația Financiară.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor