Tradiţii persane la Posticum

De Camelia Busu
Tradiţii persane la Posticum
Obiectele de artizanat din expoziţia Ars Persica au încântat privirile celor care au trecut în acest weekend pragul centrului Posticum.

În acest sfârşit de săptămână, tradiţia milenară a meşteşugarilor persani a încântat privirile celor care au trecut pragul Centrului pentru spiritualitate, cultură și dialog Posticum. În colaborare cu Centrul pentru Cultură și Artă Persană din Budapesta și Centrul Comercial Iranian din Ungaria au adus în faţa orădenilor lucrări iraniene contemporane de artizanat.

Aşa cum explica şi curatorul expoziţei, Acs Ermes Karoly (Budapesta), esenţa acestei culturi este bazată pe natură. Toate obiectele, fie că sunt covoare, teracotă sau metal, sunt ornamentate cu motive stilizate ale formelor din natură, cu elemente vechi din cultura religioasă, figuri istorice, sau cu forma stilizată a ornamentaţiei persane „boteh” (pară). Ca decoraţiuni interioare, ţesăturile kilim sunt realizate la războiul de ţesut, fiind folosite ca foi de cort, genţi de şa pentru cămile, pături sau covoare de rugăciune. Cuverturile se impregnează cu motive persane prin tipărire în faze succesive, folosindu-se culori identice, cu ajutorul unor clişee manuale. Vasele de teracotă sau cănile smălţuite sunt ornamentate cu forme geometrice, motive caligrafice şi reprezentări zoomorfe figurative, ori decoraţiuni florale. Deosebit de frumoase sunt şi cutiile khatam, suprafaţa lor compunându-se din intarsii geometrice, în centrul lor fiind străvechiul motiv astral. În prelucrarea metalelor se aplică o sumedenie de tehnici străvechi de fabricaţie. Suprafaţa lor se fasonează prin reliefare sau gravură fină. Se întâlneşte des tehnica picturii decorative precum şi emailarea compartimentată în formă de intarsie. Pe lângă cupru, care este cel mai des folosit ca material de bază, se mai prelucrează şi argintul.
17622837_10212829671285463_2028679039_o

Masa de Nowruz

În cadrul expoziţiei a fost amenajată şi o masă tradiţională de Nowruz (O Nouă Zi) – Anul Nou iranian, care s-a sărbătorit în acest an pe 21 martie. De pe masa de anul nou nu trebuie să lipsească cele şapte elemente simbolice. Toate care încep cu consoana „s”. Sabzi (verdeaţa) este grâu pus la încolţit simbolizând renaşterea; samanu este o budincă dulce din germeni de grâu semnificând belşugul; singid– măsline uscate care simbolizează iubirea; sir – usturoiul care înseamnă sănătate; sip– mărul reprezintă frumuseţea şi viaţa; somaq– un condiment roşu care semnifică răsăritul şi serkeh – oteţul care semnifică vârsta şi răbdarea. Pe lângă acestea, masa se mai ornează cu flori, lumânări aprinse ca simbol al fericirii şi înţelepciunii, oglinda – simbol al curăţeniei, ouă colorate ce simbolizează fertilitatea şi începutul vieţii, apa de trandafiri care are puteri vindecatoare, cartea sfântă Coranul, o carte de poezii, monezi care să aducă bogaţie şi un peşte roşu într-un mic acvariu.

Alireza Maleol din Teheran a explicat mesajul expoziţiei aduse la Oradea. „Realizarea unui covor durează şase luni sau un an, sau mai mult şi la el lucrează mama şi fiica din familia iraniană. Poţi vedea şi simţi momentele de bucurie sau de tristeţe pe care le-au trăit lucrând în motivele ce apar pe ţesătură. Pentru mine, covorul nu este un simplu obiect pe care îl cumperi şi îl duci acasă şi îl pui pe perete sau pe jos. Pentru mine este o operă de artă. Eu toată viaţa am fost medic şi misiunea mea a fost să salvez vieţi. Această operă de artă îmi salvează mie viaţa ca să pot să vin la dumneavoastră şi să vă aduc mesajul de pace şi iubire alături de artă persană.

Similaritudinile dintre noi sunt probibl de 99% iar diferenţele sunt de 1%. Dar aceste diferenţe de 1% au fost atât de mult exagerate, amplificate în mass-media încât de multe ori ai senzaţia că venim din lumi total diferite, ceea ce nu este adevărat. Ne tragem din aceeaşi rădăcină, din aceeaşi strămoşi, iar soarta noastră a fost decisă de acelaşi Dumnezeu.”

Mulţumind curatorului Acs Ermes Karoly şi gazdei, Nemes Istvan, după deschiderea expoziţiei Alireza Maleol a invitat privitorii la o cină tradiţională iraniană, la prepararea căreia a fost ajutat şi de fratele şi sora sa. Pe masă au fost puse platouri cu carne de pui sau miel alături de sosuri condimentate cu şofran, orez, budinci tradiţionale şi prăjiturele cu sirop de trandafir. Gustul rafinat şi condimentat al artei culinare iraniene a completat imaginea unei întâlniri fascinante cu arta persană.

17692748_10212829669565420_326530036_o0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !