Tradiţii şi obiceiuri de Bobotează

Tradiţii şi obiceiuri de Bobotează
REŞIŢA – Botezul Domnului, sărbătorit azi, 6 ianuarie, încheie ciclul sărbătorilor de iarnă şi are, pe lângă înţelesurile creştine – momentul naşterii spirituale a Mântuitorului – trăsături de mare sărbătoare populară.

În ajunul Bobotezei se pregăteşte o masă asemănătoare cu masa din ajunul Crăciunului. Se aşterne o faţă de masă, aleasă special pentru acest moment, sub aceasta se pune fân sau otavă iar pe fiecare colţ se pune câte un bulgăre de sare.

Deasupra se aşează 12 feluri de mâncare: colivă – grâu pisat, fiert, îndulcit cu miere şi amestecat cu nucă pisată, bob fiert, fiertura de prune sau perje afumate, sarmale, borş de fasole albă în care se fierb colţunaşi mici, borş de peşte, plăcinte de post etc.

La Dalboşeţ din apa sfinţită de preotul satului în Ajunul Bobotezeii se pun câţiva stropi în hrana animalelor pentru a fi protejate de boli şi pentru a fi bune de prăsila.
Ajunul Bobotezei era, în egală măsură, şi un moment favorabil farmecelor, descântecelor şi altor practici magice.

Dimineaţa, înainte de aprinderea focului, se strângeau cenuşa din sobă şi gunoiul din casă pentru a fi păstrate până în primăvară, când se presărau pe straturile cu legume pentru a le face rodnice şi a le proteja de vijelii.

Azi, în ziua Botezului Domnului, împreună cu preotul localităţii se alege un loc cu apă unde se săvârşeşte Sf. Liturghie de Sfinţire care transformă apa în agheasmă.
Fiecare om îşi ia acasă apă sfinţită iar pe drumul de întoarcere se toarnă în fiecare fântână câte un pic de agheasmă.

Nina Curiţa



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase