Trafic dat peste cap de semafoarele din girația de la Emanuel

De Costel Demian și Cristina Ghilea
Reactualizat la:
65Comentarii
Trafic dat peste cap de semafoarele din girația de la Emanuel
Promisă de Primărie înainte de pornirea semafoarelor, prioritatea pentru tramvai există doar în teorie.

UPDATE! Semafoarele au fost dezactivate marți după-masa, la scurt timp de la publicarea articolului de mai jos. La fața locului au fost văzuți reprezentanții firmei și polițiști, care au analizat situația din teren.

Semafoarele sunt în continuare în perioada de teste, astfel că urmează ca acestea să fie activate după ce sunt reglate.


Proaspăt semaforizata intersecție Calea Aradului – Bulevardul Decebal – strada Primăriei a căzut primul test, cel al utilităţii pentru fluidizarea traficului rutier şi prioritizarea tramvaielor. Marți, încă de la primele ore, traficul în zonă a fost paralizat. Șoferii, călătorii și vatmanii tramvaielor contestă utilitatea sistemului, cel puţin în forma în care era marți. După noile reguli, cei mai avantajați par a fi pietonii.

De dimineață, pe bulevardul Decebal spre Emanuel, coada a ajuns până la intersecția cu Tudor Vladimirescu. Situația nu stătea mai bine nici la pe la amiază.

Pe strada Primăriei, cozile interminabile de maşini ţin captive şi tramvaiele. Pentru a ieși de pe strada Primăriei, șoferii au de stat la semafor circa 90 de secunde, iar culoarea verde nu durează nici 20 de secunde.

Când vine vorba de tramvaie, situația este chiar o necunoscută. Chiar dacă a fost primul la rând, marți la prânz, un tramvai a stat și 5 minute în intersecție, fără ca semaforul dedicat să îi acorde prioritate. Astfel s-a ajuns ca tramvaiele să forțeze traversarea intersecției și pe „culoare roșie a semaforului”. Nervozitatea vatmanilor era evidentă chiar şi pentru pietonii de pe trotuar.
„Nu-și au rostul numai îngreunează circulația”, „A avut minte creață cine le-a sincronizat”, „Înainte era haos, acum este super-haos” – sunt doar câteva dintre părerile șoferilor care au tranzitat intersecția în cursul zilei de marți.
„Am stat mult pe Primăriei, credeam că staţionăm din cauza unei maşini parcate aiurea dar apoi am văzut că stăm la semafor, după maşini”, a comentat şi un client al OTL.

Teste pe nervii orădenilor

Edilii spun însă că situația se va ajusta pe parcurs. „În două, trei zile, Poliţia va vedea ce se întâmplă şi ce se poate modifica pentru a îmbunătăţi situaţia”, transmite viceprimarul Florin Birta. Până se va găsi o soluție viabilă, rămâne ca șoferii să se înarmeze cu răbdare și în zona girației de la Emanuel. Şi vatmanii OTL SA vor trebui să dea dovadă de un calm ieşit din comun şi să uite temporar de graficele de circulaţie.

Directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din PMO, Marius Moș, spune că „există un plan de circulaţie aprobat cu Poliţia şi cu firma executantă a proiectului. Încă se fac reglaje în funcţie de fuluxurile de circulaţie la fiecare dintre orele de vârf”.

Semafoarele au fost instalate de asocierea de firme care execută proiectul de extindere a liniei de tramvai în oraş, Abed Nego SRL cu Mari Vila Construcţii. Conform regulii, sunt puse în funcţiune la indicaţiile Poliţiei Rutiere.

În teorie, semaforizarea din această giraţie a fost montată pentru a asigura libera trecere a tramvaielor prin intersecţie, înaintea pietonilor sau a maşinilor mici. Edilii menţin acest angajament, chiar în condiţiilor haosului din prima zi.

Intră în funcțiune semafoarele din girația de la Emanuel: tramvaiul e prioritar65Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor