Tragedia unor oradeni, la Colegiu si Parchet

Tragedia unor oradeni, la Colegiu si Parchet
O familie acuză doi medici şi de ucidere din culpă, dar spun că nu au toate actele.

Doi medici orădeni sunt acuzaţi de neglijenţă şi ucidere din culpă de către o familie de orădeni pentru că nu ar fi sesizat din timp că pruncul lor, aflat în pântecele mamei, are malformaţii grave, multiple, rar înâlnite.

L.G. (30 ani) din Oradea s-a prezentat miercuri la redacţia JB acuzând doi medici orădeni că nu au văzut din timp malformaţiile incompatibile ale fătul ei aflat în pântece.

Femeia spune că nu a avut probleme în timpul sarcinii, că a mers la medic şi de două ori pe lună, că a făcut foarte multe ecografii, la ginecolog şi la o altă doctoriţă, dar că niciunul nu au văzut malformaţiile. Orădeanca susţine că dacă ar fi aflat, ar fi decis să facă avort pentru a nu se chinui nici copilul fără şanse la viaţă, nici ea şi nici familia ei.

Nu-s toate actele

Femeia ne-a pus la dispoziţie o serie de hârtii care ar atesta spusele ei, cum că i s-au făcut ecografii şi de două ori oe lună, însă nu toate hârtiile reprezintă investigaţii ecografice.

Medicul ginecolog curant (cu reputaţie), cu ajutorul căruia mai adusese o fetiţă pe lume în urmă cu 7 ani (tot cu greutate mică), ne-a declarat că femeia a venit într-adevăr mai des la el, dar mai mult (de vreo şase – şapte ori) pentru concediu medical. Medicul a relatat că femeia s-a prezentat pentru ecografii doar de trei ori, fapt confirmat şi de actele prezentate de reclamantă la JB. Pentru ultima ecografie, spune medicul, pacienta a venit când avea circa opt luni.

„Am văzut ecografic că ar fi malformaţii şi am rugat-o urgent să vină la Maternitate, pentru ecografie 4.D. Împreună cu un coleg am realizat acea investigaţie care a scos la iveală că fătul are grave malformaţii”. Medicul recunoaşte că în ultimul rezultat ecografic, apare pe rezultat greutate greşită cu un kilogram (pe act scrie că greutatea fătului e de 2,8 kg, iar imediat apoi, la naştere, s-a dovedit că fetiţa avea doar aprox. 1,8 kg. Pentru confirmare, femeia a plecat la Cluj, unde un reputat doctor, fost manager la Maternitate, a dat aceleaşi informaţii: fătul nu va trăi mai mult de o lună fiindcă are prea multe şi prea grave malformaţii, dar că toate acestea s-ar fi putut depista la timp, în perioada optimă (la circa patru luni).

În situaţia dată, femeia a rugat ginecologul să îi facă cezariană, înainte cu circa două săptămâni înainte de termenul preconizat, pentru scurtarea chinului ei, al copilului, al fetiţei de 7 ani, al familiei. Fetiţa a venit pe lume în 1 noiembrie cu multe malformaţii: fără nas, fără buza superioară, fără cele patru compartimente la inimă, cu mai mulţi rinichi, cu ficatul, plămânii şi pancreasul – toate organele vitale în incompatibilitate cu viaţa. A trăit o săptămână.

Cazul este anchetat

Celălalt medic e acuzat că nu a sesizat la două ecografii speciale (4D) că fătul are malformaţii extreme. Doctoriţa respectivă ne-a confirmat că femeia a venit la eco 4D la 20 de săptămâni şi i-a recomandat să revină peste o lună, în perioada în care eventuale malformaţii se văd. Doctoriţa susţine că femeia nu a revenit la ecografie 4 D. În teancul de acte prezentat JB este primul rezultat al ecografiei 4D, exact cum spune doctoriţa, dar lipseşte a doua ecografie, mama declarând că a uitat să o ia. În plus, pe singurul act de investigaţie ecografie 4D doctoriţa a menţionat că recomandă pacientei să revină peste patru săptămâni, pentru a verifica cordul şi faţa fătului. Doctoriţa spune că femeia nu a revenit, iar atunci când pacienta susţine că i s-ar fi efectuat ecografie 4D, doctoriţa era plecată în străinătate, fapt pe care îl poate dovedi.

Pacienta a declarat joi pentru JB că într-adevăr, nu pare să aibă toate rezultatele de la ecografiile realizate, dar susţine că le va cere prin avocat, cabinetelor medicale unde s-a prezentat pentru investigaţii, la ginecolog şi doctoriţa respectivă.

Cazul se află în ancheta Colegiului Medicilor, fiind transferat de la comisia de jurisdicţie condusă de dr. Gheorghe Bumbu la comisia de disciplină condusă de dr. Gabriel Mihalache. Prin avocat, familia a făcut plângere penală şi la Parchet.

O.Ş.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !