Traian Băsescu şi PD sunt pe primele locuri

1Comentariu
Traian Băsescu şi PD sunt pe primele locuri
Partidul Democrat rămâne preferatul electoratului, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, însă înregistrează o scădere în ceea ce priveşte încrederea populaţiei – arată ultimul sondaj INSOMAR, dat ieri publicităţii.

urpriza barometrului vine de la PLD, creditat cu 6%, care creşte cu trei procente faţă de sondajele anterioare, la capitolul “încrederea populaţiei”. PRM şi Partidul Conservator cresc şi ele cu câte un procent, în timp ce restul formaţiunilor politice înregistrează, conform sondajului, procente constante faţă de cele anterioare.

Dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, dumneavoastră cu ce partid aţi vota?
(NOIEMBRIE 2007 – OCTOMBRIE 2007)

PD – 40% – 42,3%
PSD – 19% – 19,3%
PNL – 13 % – 13,4%
PRM – 6% – 4,9%
UDMR – 5% – 4,8%
PNG – 5% – 5,3%
PLD – 6%
PC – 4%
PIN – 1%

În ceea ce priveşte cele două evenimente politice programate pentru data de 25 noiembrie, sondajul realizat de INSOMAR arată că românii acordă o mai mare importanţă alegerilor pentru Parlamentul European. 28% dintre cei chestionaţi se arată interesaţi de acest eveniment, în timp ce numai 13 procente consideră că demersul şefului statului privind uninominalul este mai important decât euroalegerile.
Pe 25 Noiembrie vor avea loc Alegerile Europene şi Referendumul pentru votul uninominal. Care dintre evenimente consideraţi că este mai important?

Ambele evenimente – 49%
Alegerile pentru PE – 28%
Referendumul pentru uninominal – 13%
Niciunul dintre evenimente – 10%

Privitor la nivelul de informare asupra particularităţilor ce diferenţiază sistemele de vot uninominal, doar 9% dintre repondenţi declară că pot face deosebiri de nuanţă tehnică între ele, în timp ce 39% susţin că pot deosebi doar între sistemul de vot pe liste şi cel uninominal. Tot în proporţie de 39% sunt cei care apreciază că nu dispun de date suficiente pentru a distinge între diversele sisteme de vot, iar 10% declară că nu sunt interesaţi de astfel de subiecte.

Nivelul satisfacţiei sociale exprimate în privinţa activităţii Guvernului şi a primului-ministru Călin Popescu Tăriceanu înregistrează creşteri de cca. 4% şi, respectiv, 5% faţă de luna octombrie. În staţionare, dar la distanţă semnificativă, nivelul de satisfacţie faţă de activitatea preşedintelui Traian Băsescu se situează în continuare la cote superioare de satisfacţie, (cca. 59%).

De cea mai mare încredere se bucură Traian Băsescu, a cărui cotă de credibilitate se menţine ridicată în rândul electoratului. Fără a fi spectaculoase, creşteri de 1-3 procente ale acestui indicator se observă în dreptul lui Emil Boc, Călin Popescu Tãriceanu, Mircea Geoană, Corneliu Vadim Tudor sau Cosmin Guşă. Tendinţe mai vizibile de scădere pot fi remarcate în cazul lui George Becali (-4%), Petre Roman (-3%) şi Marko Bela (-2%).

Câtă încredere aveţi în următoarele personalităţi politice:

Traian Băsescu – destul de multă 39%, foarte multă 13%
Theodor Stolojan – destul de multă 24%, foarte multă 5%
Emil Boc – destul de multă 22%, foarte multă 4%
Călin Popescu Tăriceanu – destul de multă 23%, foarte multă 3%
Mircea Geoană – destul de multă 19%, foarte multă 4%
George Becali – destul de multă 18%, foarte multă 3%
Corneliu Vadim Tudor – destul de multă 12%, foarte multă 4%
Cozmin Guşă – destul de multă 13%, foarte multă 2%
Marko Bela – destul de multă 6%, foarte multă 1%

Sondajul a fost realizat în perioada 8-13 noiembrie, pe un eşantion de 1.230 de persoane, având o marjă de eroare de 2,8%.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor