Traian Ştef aşteaptă scuzele conducerii CJ Bihor

7Comentarii
Traian Ştef aşteaptă scuzele conducerii CJ Bihor
ORADEA – După ce, în prima fază, a preferat să nu răspundă zvonurilor privind iminenta sa înlocuire din funcţia de director al Bibliotecii Judeţene “Gheorghe Şincai”, Traian Ştef replică acum celor care l-au acuzat că ar fi organizat acţiuni culturale cu caracter antiromânesc în instituţia pe care o conduce, acesta fiind, de altfel motivul mai mult sau mai puţin oficial care ar sta la baza demiterii sale.

Lista cu “iredentişti”

Distins cu premiul de scriitor al anului 2007 în Transilvania, Ştef a trimis presei un comunicat în care se arată oripilat de învinuirile aduse. În sprijinul afirmaţiilor sale, scriitorul orădean trimite o listă cu personalităţi ale culturii mondiale, ce-i drept, unguri sau de origine maghiară, care au fost oaspeţi ai bibliotecii în ultimii ani. Este vorba despre Eszterhazi Peter – scriitor, laureat al Premiului Herder, Bodor Adam – laureat al Premiului Uniunii Scriitorilor din România, Konrad Gyorgy- preşedintele Pen Club şi al Academiei de Arte din Berlin, Spiro Gyorgy – dramaturg, piesele sale au fost jucate de mai multe ori pe scenele din România, Zavada Pal – unul dintre cei mai citiţi scriitori maghiari contemporani, Sarkozi Matyas, scriitor maghiar din Londra- fost redactor la Europa Liberă şi la BBC, Pablo Urbani – scriitor de origine maghiară din Canada, Hubay Miklos – preşedinte timp de un deceniu al Pen Club şi al Uniunii Scriitorilor Maghiari, profesor universitar la Florenţa şi cetăţean de onoare al Oradiei.

Aşteaptă scuze publice

La această listă de iluştri reprezentanţi ai culturii maghiare Traian Ştef alătură şi o impresionantă galerie de scriitori autohtoni, la rândul lor oaspeţi ai Bibliotecii Judeţene din Oradea. Nu lipsesc din această înşiruire Nicolae Manolescu, cel care urmează să îşi lanseze aici, în curând, Istoria Critică a Literaturii Române, dar nici Mihai Şora, Andrei Marga, Petru Popescu, Virgil Podoabă, Daniel Vighi etc. Traian Ştef nu uită nici de parteneriatele şi schimburile cu biblioteci şi instituţii culturale din alte ţări, acţiuni care au înscris Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai” în circuitul cultural al acestei părţi a Europei.

“Sper că Oradea nu a devenit, acum, la spartul târgului, un spaţiu intolerant, obtuz, extremist, naţionalist şi că aceia care au lansat astfel de acuze îşi vor cere public scuze cel puţin oaspeţilor noştri maghiari”, afirmă în finalul comunicatului său directorul instituţiei.
Valentin Buda7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor