Transport pentru elevi maghiari

13Comentarii
După discuţii îndelungate, consilierii şi-au dat acordul în unanimitate pentru transportul a 15 elevi.

Consilierii PD-L au încercat din nou să se opună, în şedinţa extraordinară de luni, unui proiect al executivului local pentru transportul unui grup de 15 elevi maghiari la Liceul Teologic Reformat „Szent Laszlo” din Oradea. Odată cu desfiinţarea secţiei maghiare de la Şcoala „Octavian Goga”, din Ioşia, unde grupul de elevi învăţa anterior, a fost solicitată o cursă specială care să transporte cei 15 elevi la Liceul „Szent Laszlo” Oradea, pe traseul Alexandru Cazaban-Tudor Vladimirescu-Eroul Neconoscut – Olimpiadei-Şirul Canonicilor şi retur. Consilierul PD-L Dorin Corcheş a ţinut să explice colegilor săi şi executivului local că în felul acesta se creează un precedent, „astfel că în viitor va trebui să sprijinim şi alte curse speciale pentru şcolari sau grădinari”.

Ion Delorean, reprezentant al grupului UDMR a amintit de cursele speciale care se fac în SUA de 80 de ani, adresând totodată un îndemn părinţilor să solicite oricând Primăriei şi RAOTL acest lucru dacă este cu adevărat necesar. „Nu are rost să politizăm problema aceasta”, a mai spus Delorean. Viceprimarul Biro Rozalia a ţinut să precizeze că UDMR doreşte să asigure elevilor maghiari condiţii egale cu ale celor români. „Ar fi normal să existe în fiecare cartier secţii maghiare, dar odată cu desfiinţarea secţiei maghiare de la Goga, se impune asigurarea acestui transport”, consideră Biro.

Problemă normală

Primarul Ilie Bolojan a calmat spiritele explicând că este de datoria municipalităţii să asigure, dacă are această posibilitate legală şi financiară, transportul şcolar dintr-o zonă în alta a oraşului dacă se impune, accetuând că aceasta nu este o problemă specială ci e una normală. Bolojan a exemplificat cu situaţia preşcolarilor din cartierul Nufărul, care, din cauza numărului insuficient de locuri la grădiniţele din cartier, sunt transportaţi la unitatea de pe Feldioarei. „Minorităţile au dreptul să urmeze şcoala în limba maternă. Dacă în oraş este o singură şcoală cu predare în limba germană, trebuie asigurat transportul copiilor de această naţionalitate. Până la urmă această problemă se rezolvă de această manieră în orice stat din lume”, a conchis primarul.

Proiectul de hotărâre a obţinut în cele din urmă acceptul tuturor consilierilor locali prezenţi la şedinţă.

Cursele urmează să fie efectuate cu un microbuz al Regiei Autonome Oradea Transport Local, la costul de 52,2 lei pe zi.

Mălina Pop13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor