Transportatorii rutieri ies astăzi în stradă

Transportatorii rutieri ies astăzi în stradă
Câteva zeci de transportatori s-au adunat, luni dimineaţa, în faţa Guvernului, cerând să fie primiţi urgent de premierul Călin Popescu Tăriceanu pentru a le rezolva problemele, iar alte aproape o sută de persoane aşteaptă răspunsul premierului pe Şoseaua de Centură, ameninţând cu un marş de protest.

“Ne-am adunat câteva zeci în faţa Guvernului, cerându-i acestuia să ne rezolve problemele de care l-am înştiinţat prin două note, trimise joi şi vineri premierului, şi nu mai putem aştepta o amânare”, a declarat Preşedintele Federaţiei Operatorilor de Transport Rutier (FORT), Augustin Hagiu, pentru MEDIAFAX

Protestatarii, liderii sindicali ai transportatorilor, s-au adunat în faţa sediului Guvernului sub o copertină pe care este înscris numele campaniei iniţiate de FORT, “Unde sunt banii noştri”. Transportatorii rutieri cer Guvernului, printre altele, eliminarea rovinietei, scăderea preţurilor la carburanţi şi îmbunătăţirea stării drumurilor din ţară.

Protestul din faţa Guvernului a primit aprobare de la Primăria Generală pentru trei zile, luni, marţi şi miercuri între 9.00 şi 21.00.

Alte peste o sută de persoane aşteaptă răspunsul premierului în zona Policolor, pe bulevardul Theodor Pallady, ameninţând că dacă nu-l vor primi, la ora 14.00 vor pleca în marş cu camioanele pe Şoseaua de Centură.

Transportatorii rutieri nu s-au înţeles cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor în ultima întâlnire, din 22 aprilie, din cauză că protocolul care include revendicările lor nu a fost semnat. Augustin Hagiu declara, la sfârşitul întâlnirii cu secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Septimiu Buzaşu, că întâlnirea nu a dus la vreun acord.

“Discuţiile începuseră bine, până la un moment dat în care ni s-a spus partea neagră, respectiv că am adus, prin protestele noastre, prejudicii de imagine reprezentanţilor ministerului. Ne-au impus să renunţăm la revendicarea privind eliminarea rovinietei şi la orice formă de protest. Este de nedescris să vii cu o asemenea propunere într-o societate democratică, mai ales din partea unui partid liberal. Ne impun cum să gândim şi să renunţăm la cel mai important punct”, preciza Hagiu.

Transportatorii rutieri cereau, la jumătatea lunii aprilie, premierului Călin Popescu Tăriceanu să îi invite la discuţii legate de revendicările lor, printre care eliminarea rovinietei, scăderea preţurilor la carburanţi sau îmbunătăţirea stării drumurilor din ţară, ameninţând că, în caz contrar, vor relua protestele peste o lună şi vor face intervenţii la Bruxelles.

Vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Ion Lixandru, declara că transportatorii rutieri au cerut premierului, în 15 aprilie, să discute pentru a vedea cât s-a colectat din accize anul trecut. Lixandru preciza că transportatorii români plătesc anual două miliarde de euro pentru accize şi rovinietă, iar la Ministerul Transporturilor ajung doar 130 de milioane de euro, motiv pentru care au lansat campania “Unde sunt banii noştri?”.

“Ne interesează ca în România să avem drumuri, iar transportatorii să devină profitabili”, afirma acesta.

Lixandru preciza şi că transportatorii rutieri sunt nemulţumiţi de faptul că în România rovinieta este încasată de două ori, fiind singura ţară din Uniunea Europeană în care se plăteşte această taxă pe drumurile naţionale, în UE plătindu-se doar pe autostrăzi.

Transportatorii rutieri au participat, în 14 aprilie, la marşuri de protest pe şoselele de centură din Bucureşti şi alte 18 oraşe din ţară, pentru a-şi susţine revendicările. Aceştia cereau, printre altele, eliminarea rovinietei, asigurarea transparenţei colectării accizelor din carburant şi monitorizarea de către asociaţiile patronale din transporturi a utilizării acestora pentru construcţia şi întreţinerea de drumuri şi legiferarea printr-o ordonanţă de urgenţă, dar şi amenajarea parcărilor la standarde europene.

Ministrul Ludovic Orban, declara, tot în 14 aprilie, că protestul transportatorilor este “o furtună care s-a iscat din senin”, întrucât Ministerul Transporturilor nu a luat nicio măsură care să afecteze activitatea acestora.

La rândul său, Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, declara că solicitarea transportatorilor privind includerea rovinietei în preţul carburantului ar duce la creşterea acestor preţuri, la taxarea nejustificată a proprietarilor de maşini care nu ies frecvent din oraşe şi la majorarea tarifelor la transportul în comun.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !